Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Hunya Dániel (szerk.): Papi Lelkiség, 1942/43., 4. szám

1941-ben új kiadvány indult el Magyarországon, homlokán e két szóval: Papi Lelkiség. Emberi szemmel nézve vakmerő vállalkozás volt. A második világháború már javában dúlt, és az anyagi gondok egyre fokozódtak hazánkban is. A jövő is bizonytalanná vált. Másutt inkább csökkentették a hasonló kiadványok számát – Magyarországon pedig a szegedi egyházmegyeközi szeminárium lelkiatyja, P. Hunya úgy látta, hogy Isten akarata és a magyar papság lelki haszna sürgeti a kiadványnak elindítását.

Hunya Dániel látta, hogy az Egyház élete nagy lelki megújulás felé halad, és azt akarta, hogy a magyar katolicizmus és a magyar papság se maradjon el ettől a fejlődéstől. A papoknak is szükségük van egy lelkiatya szerető gondoskodására. Mintha csak megérezte volna, hogy közel az óra, amikor a „világ fejedelme” könyörtelen harcot fog indítani a magyar papság ellen, hogy megfossza őket a szeretettől, és gyűlölettel vegye körül őket, hogy pártokra szakadjanak és szétszóródjanak. Mintegy előre telíteni akarta a magyar papságot azzal a szeretettel, azzal a békességgel és egységgel, amelyet Jézus adott nekünk, amit a világ nem tud elvenni tőlünk. Talán nem vakmerő túlzás azt mondani, hogy olyan volt hazánk papjai életében a Papi Lelkiség kiadvány sorozata, mint az apostolok életében Jézus búcsúbeszéde az utolsó vacsorán, a szenvedés, a nagypéntek előtt. 1947 decemberében jelent meg a Papi Lelkiség utolsó száma, mert 1948 tavaszán már megkezdődött a katolikus nyomdák államosítása, a katolikus könyvek, kiadványok betiltása, az elfogatás, a kínszenvedés, a kálvária.

A sorozatnak 18 kötete jelent meg. Eleinte negyedévenként, az iskolaévet követve, a háború végén kimaradásokkal. Ez a kötet a sorozat 1942/43-as évben megjelent negyedik (összesítve nyolcadik) száma. A kiadványok rovatai: 1. Lelki élet; 2. Jópásztori szellem; 3. Önképzés; 4. Egység; 5. Confiteor; 6. Liturgia; 7. Szerzetespap; 8. Magyar népünk papja; 9 Világiak a papokért; 10. Szeminárium; 11. Irodalom; 12. Dolgozatok.

A kiadvány főtárgya az erős papság. Tartalma:
A katolikus pap: a Szentlélek erejének férfia
A pap egészen Krisztusból van
A papi erők színvonala
A magyar papság átütő ereje

Lelki élet (A Jézus Szíve-tisztelet lelke; Az Oltáriszentség lelki életünkben; Kanter Károly, a modern pap eszményképe; Lélekerősítés)

Jópásztori szellem (Anglikán közeledések; Iskolában Jézus Szívénél)

Önképzés (Legjobb barátunk; Szentírásos papi lelkiség. IV)

Egység (Cluny titka. II.)

Confiteor (Magánosság; A tisztulási folyamat; A papi lélek rőcsökkenése)

Liturgia (A zsolozsma lelke; Élő mise)

Szerzetespap (Az Egyház ereje a szerzetesség; A ferences szellem forrásainál)

Magyar népünk papja (Van-e a mai magyar papnak nemzetmentő feladata? II.; Merjünk nagyot Krisztusért!)

Szeminárium (A kispapi önnevelés eredményei; A lelkivezetésből meríthető papi erő; A kispapegység felé. Igazán nagyot csak a kegyelem alkothat; Püspökök, Elöljárók mozgalmunkról; Nem is gondoltunk rá…; Egyedül vagyok?; Kispap és a népzenegyűjtés; „Ut omnes unum sínt…”; Lehetetlen ötletek – vagy zelus apostolicus?; Pályázati eredmény; Pályázati tanulságok; Kalocsai missziós pályázat; †Takács M. Tibor)


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1943 | Oldalszám: 196, [1] | Méret: 25x18 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Sorozat: Papi Lelkiség | Nyelv: magyar | Fájl méret: 12 MB |