Tudnivalók a Korda Kiadó könyveinek archívumáról

  1.  Az archívum folyamatosan veszi állományba a Korda Kiadó által 1950-ig, tehát a szétszóratásig megjelentetett kiadványokat. Az újraindulás óta megjelent könyveket nem tartalmazza, kivéve A szeretet csodája című 1992-ben megjelent könyvet, amely a Jézus Szíve Társasága (Népleányok) 70 éves története.

  2.  Az archívum használata csak „Az archívum használatának jogi feltételei” részben megadott feltételekkel engedélyezett.

  3.  Az archívum minden könyvet facsimile formában tartalmazza, tehát a megjelent könyv oldalait képként mutatja, egy „pdf” fájlban. Ez a fájl kereshető. Mivel az oldalak felismerése és szöveggé alakítása programmal történt, található benne helytelenül értelmezett, félreismert szöveg is. Ezért ha az első megadott szó/kifejezés nem eredményez „találatot”, más módon is kell próbálkozni, mielőtt elfogadjuk a keresés eredménytelenségét.

  4.  Minden pdf fájl tartalmaz tartalomjegyzéket.

  5.  Az archívum minden könyvről egy külön oldalt ad, mely tartalmazza a könyv borítóját, a könyv rövid ismertetőjét és a legfontosabb metaadatokat (megjelenés éve, oldalszám, méret, kötés, kiadó, nyelv és a könyv fájljának mérete). A borító képére kattintva lehet a könyvet „kinyitni” és olvasni, vagy pedig letölteni az olvasó saját számítógépére. Ha a könyv hozzáférhető szöveges változatban is a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtárban (www.ppek.hu), akkor az archívum tartalmaz egy linket, amire kattintva le lehet tölteni szöveges „pdf”, „doc” és e-book formátumban („epub” és „mobi”) is.

  6.  A könyv metaadatai:

  • A megjelenés évet vagy a könyv tartalmazza explicite, vagy ha nem, akkor az egyházi engedély alapján határoztuk meg. Minden könyv rendelkezik megjelenési évvel az archívumban.
  • Az oldalszám a könyv számozott oldalait határozza meg (külön a római, külön az arab számokkal jelzett oldalakat). Ha a számozott oldalakon felül a könyv tartalmaz számozatlan oldalakat is, azt kapcsos zárójelben írjuk a számozott oldalak után (pl. 282, [3]).
  • A méret a könyv magasságát és szélességet határozza meg cm-ben, a következő egész centiméterre kerekítve (pl. 19x12 cm).
  • A kötést kemény vagy puha kategóriába osztottuk.
  • A kiadó általában Korda Kiadó, de több kiadvány más néven (pl. Actio Catholica vagy Jézus Szíve Szövetség) jelent meg.
  • A könyv pdf fájljának méretét Mbyte-ban adjuk meg.

  7.  A szerzők nevét a borítón feltüntetett formában igyekeztünk megadni (pl. Weiser Ferenc és nem Franz Weiser).