Tudnivalók a Korda Kiadó könyveinek archívumáról

  1.  Az archívum folyamatosan veszi állományba a Korda Kiadó által 1950-ig, tehát a szétszóratásig megjelentetett kiadványokat. Ezen kívül tartalmaz néhány 1990, tehát az újrakezdés után megjelent könyvet is.

  2.  Az archívum használata csak „Az archívum használatának jogi feltételei” részben megadott feltételekkel engedélyezett.

  3.  Az archívum minden könyvet facsimile formában tartalmazza, tehát a megjelent könyv oldalait képként mutatja, egy „pdf” fájlban. Ez a fájl kereshető. Mivel az oldalak felismerése és szöveggé alakítása programmal történt, található benne helytelenül értelmezett, félreismert szöveg is. Ezért ha az első megadott szó/kifejezés nem eredményez „találatot”, más módon is kell próbálkozni, mielőtt elfogadjuk a keresés eredménytelenségét.

  4.  Minden pdf fájl tartalmaz tartalomjegyzéket.

  5.  Az archívum minden könyvről egy külön oldalt ad, mely tartalmazza a könyv borítóját, a könyv rövid ismertetőjét és a legfontosabb „meta” infromációkat (megjelenés éve, oldalszám, méret, kötés, kiadó, nyelv és a könyv fájljának mérete). A borító képére kattintva lehet a könyvet „kinyitni” és olvasni, vagy pedig letölteni az olvasó saját számítógépére. Ha a könyv hozzáférhető szöveges változatban is a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtárban (www.ppek.hu), akkor az archívum tartalmaz egy linket, amire kattintva le lehet tölteni szöveges „pdf”, „doc” és e-book formátumban („epub” és „mobi”) is.

  6.  A könyv meta információi:

  • A megjelenés évet vagy a könyv tartalmazza explicite, vagy ha nem, akkor az egyházi engedély alapján határoztuk meg. Minden könyv rendelkezik megjelenési évvel az archívumban.
  • Az oldalszám a könyv számozott oldalait határozza meg (külön a római, külön az arab számokkal jelzett oldalakat). Ha a számozott oldalakon felül a könyv tartalmaz számozatlan oldalakat is, azt kapcsos zárójelben írjuk a számozott oldalak után (pl. 282, [3]).
  • A méret a könyv magasságát és szélességet határozza meg cm-ben, a következő egész centiméterre kerekítve (pl. 19x12 cm).
  • A kötést kemény vagy puha kategóriába osztottuk.
  • A kiadó általában Korda Kiadó, de több kiadvány más néven (pl. Actio Catholica vagy Jézus Szíve Szövetség) jelent meg.
  • A könyv pdf fájljának méretét Mbyte-ban adjuk meg.

  7.  A szerzők nevét a borítón feltüntetett formában igyekeztünk megadni (pl. Weiser Ferenc és nem Franz Weiser).