Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Hunya Dániel (szerk.): Papi Lelkiség, 1942/43., 2. szám

1941-ben új kiadvány indult el Magyarországon, homlokán e két szóval: Papi Lelkiség. Emberi szemmel nézve vakmerő vállalkozás volt. A második világháború már javában dúlt, és az anyagi gondok egyre fokozódtak hazánkban is. A jövő is bizonytalanná vált. Másutt inkább csökkentették a hasonló kiadványok számát – Magyarországon pedig a szegedi egyházmegyeközi szeminárium lelkiatyja, P. Hunya úgy látta, hogy Isten akarata és a magyar papság lelki haszna sürgeti a kiadványnak elindítását.

Hunya Dániel látta, hogy az Egyház élete nagy lelki megújulás felé halad, és azt akarta, hogy a magyar katolicizmus és a magyar papság se maradjon el ettől a fejlődéstől. A papoknak is szükségük van egy lelkiatya szerető gondoskodására. Mintha csak megérezte volna, hogy közel az óra, amikor a „világ fejedelme” könyörtelen harcot fog indítani a magyar papság ellen, hogy megfossza őket a szeretettől, és gyűlölettel vegye körül őket, hogy pártokra szakadjanak és szétszóródjanak. Mintegy előre telíteni akarta a magyar papságot azzal a szeretettel, azzal a békességgel és egységgel, amelyet Jézus adott nekünk, amit a világ nem tud elvenni tőlünk. Talán nem vakmerő túlzás azt mondani, hogy olyan volt hazánk papjai életében a Papi Lelkiség kiadvány sorozata, mint az apostolok életében Jézus búcsúbeszéde az utolsó vacsorán, a szenvedés, a nagypéntek előtt. 1947 decemberében jelent meg a Papi Lelkiség utolsó száma, mert 1948 tavaszán már megkezdődött a katolikus nyomdák államosítása, a katolikus könyvek, kiadványok betiltása, az elfogatás, a kínszenvedés, a kálvária.

A sorozatnak 18 kötete jelent meg. Eleinte negyedévenként, az iskolaévet követve, a háború végén kimaradásokkal. Ez a kötet a sorozat 1942/43-as évben megjelent második (összesítve hatodik) száma. A kiadványok rovatai: 1. Lelki élet; 2. Jópásztori szellem; 3. Önképzés; 4. Egység; 5. Confiteor; 6. Liturgia; 7. Szerzetespap; 8. Magyar népünk papja; 9 Világiak a papokért; 10. Szeminárium; 11. Irodalom; 12. Dolgozatok.

A kiadvány főtárgya a papi fejlődés eszményei. Tartalma:

Annak nevében és szeretetében
Az eszmény pedagógiája
Eszményiségünk reális forrásai
Régi és új papi eszmény
A papi fejlődés kérdései

Lelki élet (Per Ipsum et cum Ipso et in Ipso; Min múlik?; Szalézi Szent Ferenc lelkisége; Szent papok példája)

Jópásztori szellem (Szent lelkipásztorok hatékonysága; Papi valóságérzék; Turchányi Sebestyén atya emlékére; Papi szívvel)

Önképzés (A papi önművelés eszménye; A falusi pap önképzése; Szentírásos papi lelkiség)

Egység (Új Cluny kell; Az Unio Apostolica története, szervezete és lelkisége. II. rész)

Confiteor (Valódi Megváltó és hamis megváltók; Lélekjárás orosz földön)

Liturgia (A zsolozsma és a papi életszentség)

Szerzetespap (A szerzetesi eszmény; Az életszentség kis ösvénye; Futunk az Isten után. Levél)

Magyar népünk papja (Őrállás riadója; A nyáj a pásztorért; 1943 az engesztelés éve)

Szeminárium (Kispapi fejlődés. III. rész; A kispapegység felé. Közösségi tudatunk legmélyebb alapja; Ifjúsági mozgalmak világszerte; Reflexiók…; Szerzetesek; Kegyelmi tőkék; Katonatábor (Kolozsvár); Énekeljünk korálist!; Pályázat; „A kispapegység felé” íróinak)


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1942 | Oldalszám: 184 | Méret: 25x18 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Sorozat: Papi Lelkiség | Nyelv: magyar | Fájl méret: 11 MB |