Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Müller Lajos: A sziklán épült kincsesház

Németországban a kultúrharcnak nevezett egyházüldözés idején (1872–79), egyik város utcasarkán az éjszaka folyamán nagy titokban plakátot ragasztottak ki. Bezzeg jaj lett volna, ha az éber rendőrség rajta kapja a merénylet elkövetőjét! A plakát ugyanis tengerparti sziklát tüntetett fel, mint a katolikus Egyház alapkövének, a pápaságnak jelképét, amelyet a hullámok hevesen ostromoltak. Több férfi pedig, – közöttük bizonyára Bismarck, a vaskancellár is, – nekigyürkőzve, nagy erőfeszítéssel igyekeznek a sziklát helyéből kimozdítani s a tenger hullámaiba süllyeszteni. A háttérben Lucifer áll gúnyosan kacagva a haszontalan erőlködésen. A kép felírása ezeket a szavakat adja az ördögök fejedelmének ajkára: „Uraim, ne tegyék magukat nevetségesekké! Én a pokol összes hatalmasságaival már 2000 éve próbálom ezt a sziklát szétrombolni, de még csak egy morzsát sem sikerült abból letörnöm, és önök akarják azt szétmorzsolni?!”

Valóban találó gondolat ez, hű képe a valóságnak. Az Egyház szikláját szünös-szüntelen dühöngve verdesik, csapkodják az emberi szenvedélyek szennyes hullámai. Az ég beborul felette. A villámok cikáznak, mennydörgés mennydörgést ér. Közben trónok dőlnek romba, birodalmak hullanak széjjel … Azután elvonul a vihar, kiderül az ég, s fényes napsugarak ragyogják be a rendületlenül, mozdulatlanul álló sziklát. És még csak kárt sem szenvedett, legfeljebb a felcsapkodó hullámok a port, a piszkot, az iszapot mosták le róla.

A világtörténelemben egyedülálló jelenség ez. A kiásott, szerteszét heverő romok s a történelem lapjai egyaránt búsan azt hangoztatják, hogy minden mulandó ezen a földön. Az általános múlás, a felhalmozódó romok között csak egy építmény, egy remekmű áll rendületlenül, változatlanul, teljes erőben, ez a katolikus Egyház.

A könyv az Egyház erejét, szilárdságát, jegyeit mutatja be a következők szerint:

A viharok ostromában
Seregszemle az ostromlók táborában (Egyházi és polilikai hatalmak; Eretnekségek és szakadárságok; A felsült próféták)
A szilárdság titka
Tehát hol van Péter?
Az Egyház jegyei
Egység (Szentség; Katolikusság; Apostoliság)
Mit köszönünk mi a katolikus Egyháznak?
Mivel tartozunk viszont mi a katolikus Egyháznak?

Ugyanennek a könyvnek szöveges változata: http://www.ppek.hu/k924.htm

A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1942 | Oldalszám: 31 | Méret: 15x11 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 1 MB |