Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Lenz János: „Az egek hirdetik” (A világűrben Isten nyomain)

A könyv egy képzeletbeli utazásra viszi az olvasót: a Holdra, a meteorok, bolygók, üstökösök birodalmába, majd a Napba, azután a Tejútba, az Andomeda-ködbe és azon túl, irdatlan messzeségekbe. Csillagvilágok messzeségeibe. Hogy van-e valahol vége s hol van vége ennek a hihetetlenül sokszerű, teremtett anyagi világnak, nem tudjuk. De egyet tudunk, – amire különben egyetlen csillagnak egyetlen atomja, Földünknek egyetlen fűszála is megtanít: –, hogy ebben az összhangzatos, sokrétű, csodás világban Gondolat van, Rend van, Szépség van, Erő van, Ok van, Terv van, Bölcsesség van; más szóval Isten van.
Az Ő lábnyomát hirdeti az Univerzum. A csillagok csodái, Napok patakjai, Tejutak örvénylései, születő és kihaló világok páráló, vágtató, viharló kavargásai – mind csak a szőnyeg, amelyen az Ő lába jár, amelynek szálait az Ő intellektusa tervezte ki, s az Ő parancsoló akarata hímezte bele a sötét semmibe… „Az egek hirdetik az Isten dicsőségét, és az Ő keze művét magasztalja az égboltozat” (18. zsoltár).
A csillagvilág ráébreszt a tudatra, hogy más is van, több is van, nagyobb is van, mint emberi technika, földi gond, politizálás és hadakozás és hogy a porban kúszó féregnél is szegényebb az az ember, aki nem veszi észre a grandiózus Valót, az Istennek azt a birodalmát, amelynek a mi Földünk csak egészen piciny, kósza törmeléke. Amelyet naggyá, Tejutaknál és Andromeda-ködöknél nagyobbá csak egy tesz: a szellem, a lélek, amely mindezt a nagyságot befogadja, sőt rajta túlszárnyal, fölszállva valamennyi fölé, föl egészen a Teremtőig. Ezen az egy ponton: a szellem, a hit s az imádság pontján vagyunk mi, parányi emberek még sokkal nagyobbak a csillagok mérhetetlen csodáinál.

A könyv fejezetei:
I. A Nap birodalma
1. A hold; 2. A planetoidák (kisbolygók); 3. A meteorok; 4. Az üstökösök; 5. A bolygók; 6. A Föld
II. A Nap
1. A Nap nagysága és sugárzása; 2. Erő és pusztulás; 3. Viharok világa; 4. A fény nyomában; 5. Az életadó Nap
III. A világűrben
1. Számok és nevek; 2. Törpék és óriások; 3. Kozmikus élettörténet; 4. A csillagvilág messzeségeiben…; 5. Golyójáték a világűrben; 6. Repülő világok; 7. Világmagány; 8. A csillagos ég szépsége
IV. A Világmindenség
1. A két Tejút; 2. A világépület; 3. A tér és idő óceánjában; 4. Játék és látszat a világmindenségben


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1940 | Oldalszám: 207, [1], [térképmelléklet] | Méret: 20x14 cm | Kötés: puha | Kiadó: Pázmány Péter Irodalmi Társaság | Nyelv: magyar | Fájl méret: 10 MB |