Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Koszter Atya: Lépcsőima. Levelek egy teológushoz a földön vándorló papról

Koszter atya monumentális lelkigyakorlatos könyve kispapoknak. Koszter atya több szemináriumban tartott lelkigyakorlatokat, ahol a befelé néző, misztikus mélységű lelkiség helyett, amely a szerzetesek lelkigyakorlatainak legfőbb ajándéka, ő az élettel birkózó pap világából közelíti meg a kispap-lelkeket. Tízenhat papi cserkésztisztképző tábort vezetett a budai Cserkészparkban „Quo vadis?” címmel, amelyen az évek folyamán minden szeminárium és minden magyarországi szerzetesrend növendékei megfordultak. Ez a 628 felszentelt pap és teológus egyhangúan vallotta, hogy nemcsak cserkészmivoltában, hanem papi lelkületében is gazdagodott a táborban töltött napok alatt. Napi elmélkedés, szentbeszéd, szentmisehallgatás, szentáldozás, közös esti ima éppúgy megtalálta itt helyét, mint a szemináriumban; de itt az erős ütemű napi munkán felül mindez komoly teljesítmény volt. Ez volt a könyv megírásáig (talán azóta is?) az egyetlen olyan keret, amelyben világi és szerzetes papok, valamint az ország minden egyházmegyéjének teológusai testvéri együttesben, közös munkában egy-egy héten keresztül együtt dolgoztak és egymástól, valamint a bennük revelálódó otthoni világuktól rengeteget tanultak. A könyv kettős forrásból született: a lelkigyakorlatokból és a cserkésztiszti táborokból. A könyv írása a világháború befejezése előtt készült el. Profétai módon szól a háború utáni lehetséges politikai-társadalmi változásokról is, és megadja a helyes papi magatartást.

A könyvet természetesen felszentelt papok is olvashatják, hogy papi hivatásukat megerősítsék, illetve a jó úton tartsák, és világi hívek is, hogy saját hitéletüket megerősítsék, és lássák az igazi papi élet önfeláldozó, természetfölötti dimenzióját.

A „levelek” témája:
Lépcsőima
A pap a szentmiséhez öltözködik
A papi hivatás
A pap küldetése
A kispap
A pap és az ember
Versenyben állok Istennel
Fölöttem Felelősség-úr
Alter Christus
A pap és a világ
Isten magános embere
Bort prédikál, vizet iszik
Az asszony
A pap és az asszony
Józan jámborság
Dinamikus Isten-élmények
Kísértés tüzében
A tékozló fiú
Aszkézis
Devalvált emberek
Az evangélium agitátora
A Jó agitátora
Életedet a könyvhöz kötötték
Nemzetszolgálat
Magyar pap: magyar gentleman
A pap imádkozik
Breviárium
Gondolatok a vakációról
Egy pillantás a jövőbe
Búcsúszó

Ugyanennek a könyvnek szöveges változata: http://www.ppek.hu/k1007.htm

A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1946 | Oldalszám: 410 | Méret: 18x13 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 14 MB |