Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Donászy Szabó Ernő: Tavaszváros. A kegyelemi életre nevelés

A könyv gyermek-lelkigyakorlatot és egy évi szívgárdanevelési programot ad. Eredeti elgondolású könyv, bájos mese keretébe illeszti a lelkiélet alapigazságait.

Krisztus mélyen belelátott a gyermeklélekbe. Isteni tekintélyének határozottságával állította – Ő, az Isten országának királya és ura, akitől függ, ki megy be és ki nem: – „Aki nem fogadja Isten országát, mint a kisded, nem megyén be abba!” – Hogy is fogadja a kisded Isten országát?

Sokszor hallgatták Isten országára szomjas gyermeklelkek a Tavaszvárost és a Két kis szőlővessző történetét, meg sok mást. – Ilyenkor lehetett igazán átélni, hogyan fogadja a kisded az Isten országát! Tulajdonképpen leírni nem is lehet. Látni kell az Istenre, a természetfelettiségre, kegyelmi életre szomjas tekintetüket. Hosszabb időn keresztül kell aztán őket megfigyelni, irányítani gyóntatószékben, szívgárdagyűléseken, hittanórákon, kirándulásokon, mesedélutánokon. E megfigyelésekből adódik saját meggyőződésünk: Valóban úgy kell fogadni Isten országát, mint a kisded! Azzal az őszinteséggel, azzal a hittel és lelkesedéssel, azzal a kitartással és hősiességgel, azzal a komolysággal és elszánással!

A Tavaszváros ott született meg az alföldi metropolisban, a „Jézus Szíve városában”, Szegeden, ahol minden héten több mint kétezer gyermek sietett valami izgalmasat váró lelkesedéssel a szívgárdagyűlésekre. Közöttük alakult meg az első „Tavaszváros”. Azóta eljutott több iskolába. Most induljon el a Tavaszváros, és hódítsa meg Gyémánttestvér alakja a kis magyar szíveket. Tegye őket jobbá és keresztényebbé, mert hisz kegyelmi élet nélkül csak névleg vagyunk keresztények!

A könyv a kegyelmi élet főbb mozzanatait emeli ki. Bevezetés a kegyelmi életre való tervszerű nevelés elindításához. A rendszeresen irányított kegyelmi életet megszeretik a gyermekek, későbbi életükben maguktól folytatják azt. Ez is a kegyelmi életre nevelés célja.

A könyv leírja a Tavaszvárost huszonhét fejezetben, utána pedig megmagyarázza a fejezeteket. A „Két kis szőlővessző története” azt tartalmazza, ami kimaradt a Tavaszvárosból. A könyv részei:

Bevezetés
1. Mit jelent a Tavaszváros? (A Tavaszváros szereplői; Tavaszváros törvényei; A kegyelmi élet és a Tavaszváros) 2. A Tavaszváros alkalmazása (1. Gyermeklelkigyakorlat; 2. Szívgárdagyűlések)

Tavaszváros
A Gyémánterdőben; A Fekete-erdő; A Fekete-folyó; A Tavaszváros előtt; A Tavaszváros; A Tavaszkirály; Harmattestvér a Tavaszvárosban

Tavaszváros feldolgozása
1. Az Aranyház; 2. A két testvér elindul; 3. Búcsú a Gyémánterdőtől; 4. A Nagy Fehérruhás; 5. Harmattestvér eltéved; 6. A Fekete Pók; 7. A varázskő; 8. Harmattestvér megmenekül; 9. Át a Fekete-folyón; 10. Harmattestvér lemarad; 11. Harmattestvér is elindul; 12. A Tavaszváros kapujánál; 13. Akinek nincs varázsköve…; 14. Harmattestvér elveszett?; 15. Ragyogóarc; 16. A Tavaszvilla; 17. Ismerkedés Tavaszvárossal; 18. Az Életháza; 19. A Tudásháza; 20. Várják a Tavaszkirályt; 21. A Tavaszkirály előtt…; 22. A Tavaszhegy; 23. Véresen a szikla tövében; 24. Harmattestvér nem halt meg!; 25. A varázskő szebben ragyog; 26. Az Élettűz; 27. Fel a Tavaszcsillagba!

Két kis szőlővessző története


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1941 | Oldalszám: 147, [4 tábla kép] | Méret: 21x15 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 6 MB |