Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Csávossy Elemér: Jézus Szíve elmélkedések. A kilenc szeretetszolgálat

Jézus Szíve tiszteletének egyik módja az ún. kilenc szeretetszolgálat. Erre az áhítatgyakorlatra céloz Alacoque Szent Margit önéletrajzában, mikor a Szent Szívet lángtrónuson szemléli szeráfoktól övezetten, kik dicsőítik, magasztalják a Szent Szívet és Szent Margitot is meghívják, tartson velük a Szent Szív dicséretében és magasztalásában.

A szeretetszolgálatok is ugyanezt célozzák. Az angyali karok egyikével egyesülten vállalnak a tagok – kilenc-kilencen – egy-egy szeretetszolgálatot, melyet havonként felcserélnek. A szeretetszolgálatokat végzők tisztségük minősége szerint a következők: az imádó, a szerető, az engesztelő, a szolga, a tanítvány, az áldozat, a könyörgő, a közvetítő, a buzgólkodó. E tisztségek megfelelnek a Jézus Szíve-tisztelet gyakorlatainak (imádás, viszontszeretet, engesztelés) és ezek hármas megnyilvánulásának (egyesülés, követés, terjesztés). Ezek a szeretetszolgálatok szépen beilleszthetők a Jézus Szíve-Szövetség csoportszervezetébe is. Minden csoport a vezetővel együtt kilences egységet alkot. Ha a csoportban a vezetővel együtt tízen vannak, akkor a csoportvezető vagy az egyik tag Alacoque Szent Margit személyét képviseli és az egyiket váltakozva végzi a szeretetszolgálatok közül, úgy, hogy ebben az esetben az egyik szolgálatot ketten is végzik.

A könyv elmélkedései tárgyukat az evangéliumból veszik s azt célozzák, hogy az egyes szeretetszolgálatok szellemébe belehatoljunk és azt magunkban elmélyítsük és végzésükre indításokat nyerjünk. Egyébként egészükben is épp 30 napra beosztva, elegendő anyagot nyújtanak elmélkedésre a Szent Szív havára, júniusra.

A könyv elmélkedései:

Bevezető elmélkedés: Az angyalok szolgálnak Jézus Szívének
1. szeretetszolgálat: Az imádó (Jézus Szívének imádói; A nagy imádó)
2. szeretetszolgálat: A szerető (Mikor szeretem Jézust?; Az emberek szeretetében magát felemésztő Szív; Az Atya szeretetétől lángoló Szív)
3. szeretetszolgálat: Az engesztelő (A be nem fogadott szeretet; „Legalább te vigasztalj engem!”; Isten Báránya – a nagy Kiengesztelő)
4. szeretetszolgálat: A szolga („Boldog a szolga akit az Úr ébren talál.”; Ahol én vagyok, ott leszen szolgám is.”; Jézus Szíve szolgálói; „Íme az én szolgám.”)
5. szeretetszolgálat: A tanítvány (A Mester lábainál; Az örök élet igéi; Az isteni tanítvány)
6. szeretetszolgálat: Az áldozat (Jézus Szívének áldozatai; Láncok és kereszt Jézus szolgálatában; „Tőr járja át lelkedet.”; Az áldozat a világ üdvösségéért)
7. szeretetszolgálat: A könyörgő (Tégy, amint Szíved sugallja!; Erősítsd bizalmamat!; „Jöjjetek hozzám mindnyájan!”; „Jöjjön el a te országod!”; A nagy könyörgő)
8. szeretetszolgálat: A közvetítő („Menjetek ki az egész világba!”; „Készítsétek az Úr útját!”; A közvetítő Isten és az emberek közt)
9. szeretetszolgálat: A buzgólkodó („Aki megvall engem az emberek előtt…”; „Tüzet jöttem bocsátani a földre.”)

Ugyanennek a könyvnek szöveges változata: http://www.ppek.hu/k216.htm

A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1934 | Oldalszám: 132 | Méret: 17x12 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 3 MB |