Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Vukov János: Jézus keresztje és az én keresztem

„Én vagyok az út, az igazság és élet, aki utánam jár, nem jár sötétségben.” Jézus földi útjának a vége a keresztút, igazsága a kereszt igazsága, és az élet Jézus keresztjéből fakad.

A boldogság kérdését szeretet nélkül igyekezni megoldani, ellentmondó képtelenség. A szeretet pedig, amely a boldogság kérdését végérvényesen megoldotta, Isten és a felebarát szeretete. Ez a szeretet csak úgy boldogító, ha önzetlen. A jelen életben pedig nem lehet a szeretet önzetlen a kereszt nélkül, vagyis a kereszt megadásos viselése és a keresztviselés tökéletes módja, a kereszt szeretete és áldozatos lelkület nélkül.

Ahol a kereszt titka uralkodik, ott tündöklik az isteni és felebaráti szeretet, és annál fényesebben, minél mélyebb a kereszt titkának az értelme. Ahol pedig a kereszt gyűlölete van, ott istenkáromlás és a bűn uralma van, ott háború van és ellenségeskedés, ott piros az embervértől az emberek karja.

A kereszt üdvözítő titkának apostola ez a könyv. A kereszt titkának az értelmét és a kereszt szeretetét viszi mélyebbre a lelkekben azoknál, akik a keresztény tökéletesség lényegéhez tartozó kereszt-aszkézist megértéssel gyakorolják, és azoknál is, akik a keresztúton már nagyon fáradtaknak érzik magukat, és kételkednek a kereszt igazságában. De talán használ azoknak is, akiknek Szent Pál szerint a kereszt „botrány”, mint a zsidóknak, és „ostobaság”, mint a pogányoknak.

A könyv gyakorlati aszkétikát nyújt, amelynek annyi módja van, ahányan vagyunk, következőleg a kereszt-stílus is annyiféle, ahány ember van a világon. A kereszt titkába el kell merülni, és a gyakorlatába kell magunkat belefogni, és így alakul ki bennünk a kereszt teológiája és gyakorlati aszkétikája, és így lesz mindegyikünkből a Keresztrefeszítettnek egy-egy többé-kevésbé tökéletes vagy a tusakodás esetén Annak eltorzított mása.

A könyv tartalma:

I. A kereszt
1. Mi a kereszt?; 2. A kereszt a történelemben; 3. Nincs ember kereszt nélkül; 4. Honnan a kereszt?

II. A kereszt a kinyilatkoztatás fényében

III. A keresztrefeszített Jézus és a kereszt titka
1. Jézus keresztjének előképei; 2. Az újszövetségi beteljesedés: Jézus keresztje; 3. A nagypénteki kereszt titka (Jézus keresztjének hittani [dogmatikus] jelentősége; Jézus keresztjének misztikus [titokzatos] jelentősége)

IV. A kereszt útja

V. Jézus keresztjének további története
1. A kereszt megtalálása; 2. A kereszt felmagasztalása

VI. A kereszt esztétikája

VII. A kereszt szimbolikája
1. Az érdemkereszt; 2. Az íróasztal keresztje; 3. Az iskolaterem keresztje; 4. A hivatalok keresztje; 5. Eskütételek keresztje; 6. A missziós kereszt; 7. A családok keresztje; 8. A kereszt az útszélen; 9. A haldoklók keresztje

VIII. A kereszt és a nyolc boldogság


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1929 | Oldalszám: 126 | Méret: 17x13 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 3 MB |