Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Varga János: Szűz Mária lelke

A katolikus áhítat mindig különös melegséggel és szeretettel fordult a Boldogságos Szűz felé. Bourassé Summa Aureaja gyűjtötte össze 13 kötetben azt a hatalmas kincset, amit a századok alatt a Szűzanya dicséretében az atyák és teológusok munkái tartalmaznak. Mindenki számára hozzáférhetően, élvezetes előadásmódban. Varga János könyve ismerteti ezeket a gondolatokat, és így tárja fel a Szűzanya lelkének szépségeit.

Mária lelke csodálatosan mély: az Isten Végtelenjébe veszik. Ebbe a mérhetetlen mélységbe segít betekinteni a könyv, amennyire gyenge emberi szem számára egyáltalán lehetséges. Mária lelkét akarjuk megismerni s ezt a megismerést, meglátást szavakba önteni. Kettős nehézség … Érezzük, mennyire igaza van Szent Bernátnak, mikor azt mondja: „Nincs az a dolog, miről oly boldog örömmel, de egyúttal olyan szent félelemmel beszélnénk, mint a Szűzanya lelki nagyságáról.” „Mert – mint folytatja – hiába próbáljuk szavakba önteni, kifejezni azt, ami szavakkal ki nem fejezhető.”

Ez a munka nem kifejezetten dogmatikus, morális jellegű, elmélkedés, vagy lelkiolvasmány. Egyszerűen a Szűzanya lelki világába való kötetlen formájú elmerülés. Segítségül veszi hozzá azonban a dogmatikát és morálist, – imát és elmélkedést. Fejtegetéseiben a Szentírás és szenthagyomány gondolatai, képei, hasonlatai képezik a biztos teológiai alapot, és így szónokainknak is gazdag anyagot nyújt beszédek, előadások számára. Aki lelkiolvasmányt keres vagy elmélkedést, az nagy lelki haszonnal, a Szűzanya szeretetében megerősödve és lelke erényeinek utánzására felbuzdult lélekkel teszi le ezt a könyvet.

A könyv tartalma:

I. Isten tervében (Öröktől fogva; Első ecsetvonások; Közelebb a megvalósuláshoz; Minden Máriáért)

II. A földön (Szürke számok; A szép Istenanya) A) Krisztus előtt (Szeplőtelen Fogantatás; Gyermekévek; Eljegyzés; Üdvözlégy…; Mária erényei) B) Krisztussal (Isten Anyja; Magnificat; Mária hite; Vértanúk Királynője; Szenvedés és szeretet; Kettős szeretet; Okosság; Csodák Mária életében; Látszólagos ellentétek) C) Krisztus után (Vágyódó Szűz; Imádkozó Szűz; Tanító Szűz; Beteljesedés; Szeretet műve; Isten szemével

III. Az égben (Feltámadott; Királynő; Mennyország; A Szűzanya munkája az égben; Boldognak hirdetnek…)


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1940 | Oldalszám: 174 | Méret: 19x12 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 6 MB |