Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Tomka Ágoston: „Teophil”. Kidolgozott hitelemzések az elemi iskolák III–V. osztálya részére – I. kötet (1940)

A könyv egy három kötetből álló sorozat első kötete, amely a III–V. osztályos hittantanítás segédkönyve. Első részében a hittantanítás általános problémáit tárgyalja és annak megoldási lehetőségeit mutatja be.

A szerző három kérdésben foglalja össze a problémákat:
1. Miért nem érdeklik jobban a gyermeket a vallásos igazságok?
2. Miért felejti el azt, amit egyszer már jól és biztosan tudott?
3. Hogyan kellene a hitéletre nevelni, hogy a későbbi élet ezer támadása se bírja azt lelkéből kiölni?

A lehetséges megoldás véleménye szerint:
1. törekednünk kell a hitigazságokat elbeszélések alakjában, és lehetőség szerint képekben a gyermeknek bemutatni, mert ez a tanítási mód felel meg legjobban természeti hajlamainak;
2. törekednünk kell az egyes hitigazságokat és parancsolatokat a gyermek mindennapi életének egyes eseményeivel, tárgyaival és emlékeivel a lehető legszorosabb kapcsolatba hozni, hogy azokat többé el ne feledje;
3. törekednünk kell tanítványaink szívében valóságos, őszinte Isten iránti szeretetet fakasztani, mert csak ezáltal bírjuk őket a jó úton megtartani.

A könyv második része a kis katekizmus parancsolatokról szóló részéhez ad kidolgozott hitelemzéseket tizenhat órára felosztva.

A segédkönyv tartalma:

Első rész. Hogyan jutottam Theophilomhoz? (Három megfigyelés; A példa általános kellékei; Milyen legyen a példa nyelvezete?; Milyen legyen a gyermeknek bemutatott kép?; Milyen legyen a példa, hogy a gyermek azt el ne felejtse?; A kifejtés; Milyen legyen a példa, hogy az a gyermek akaratára hasson?; Theophil; Theophil és a vallásos nevelés; A mi törvénykönyvünk; A jutalom és a büntetés; A tanításterv; Általános megjegyzések).

Második rész. Kidolgozott hitelemzések (A főparancsolatról I–II.; Bűnről általában; A bűn következményei; A kísértésekről és a lelkiismeretről; A jócselekedetekről és az erényekről; Isten I. parancsolatáról I–II.; Isten II. parancsolatáról; Isten III. és az Anyaszentegyház I., II. parancsolatáról; Isten IV. parancsolatáról; Isten V. parancsolatáról; Isten VII. és VIII. parancsolatáról; Isten VI., IX. és X. parancsolatáról; Az Anyaszentegyház III. parancsolata; A bűnök különösebb fajairól).


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1939 | Oldalszám: 162, [1] | Méret: 24x16 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 7 MB |