Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Szívós Donát: Szerelmes vagy?

A bencés Szívós Donát (1898–1973) könyve szerelmes ifjaknak szól, akik már nem elégszenek meg azzal, hogy a „néma”, a problémák fölött elsikló gyóntatók feloldozzák bűneik alól. A diákok igazi lelkiatyja mindig az egész diákot nézi minden problémájával együtt, mert éppen a nagyfiúk kényszerítik erre azzal, hogy (ha bíznak benne!) beszélgetéseikben minden problémájukat, tehát a szerelmüket is, a lelkiatyjuk elé viszik. Sokan viszont nem merik bizalmasan a lelkiatya kezébe adni diákszerelmüket, és szüleik előtt is szégyellik szívügyüket tárgyalni. Ezekhez is szól a könyv, mely nyíltan beszél a szerelemről. Olvasásához lelki komolyság szükséges. Az olvasó négyszemközt van a szerzővel, aki nem tanárja, nem papja akar lenni, hanem jóbarátja.

A könyv megtanít arra, hogy a szerelemben is meglássuk Isten nagy és szent gondolatát, és szentül kezeljük ezt a szent dolgot. A könyv istenszolgálatnak tekintve a szerelmet, átvezeti az ifjú olvasót e nehéz problémán –, felnyitja a szemét, megóvja a sok csalódástól, sok bűntől, sok kiábrándulástól.

A könyv tartalomjegyzéke:
I. „Az Isten mágnese” (A nagy titok; A szerelem analízise; Isten terve a szerelemmel; Bűn-e a szerelem?; Kell-e szégyellened?; Akik botránkoznak).

II. Akik még csak játszanak a szerelemmel (Hajcibálástól – az első „ébredésig”; Bukfenc a jégen; Ólálkodás a leányiskolák környékén; A szerelem Háry Jánosai; Korai szerelem; A bukott bizonyítványú kezdő szerelmes; Szerelmed „ellenségei”; A kamasz – és a szerelem).

III. Amikor már igazán megdobban a szíved… (Tánciskolában kezdődött…; A jégen folytatódott; Ábrándos jövőtervezés – lefekvés után; Tud-e a lelkiatyád a szerelmedről?; És a szüleid?!; Az első szerelmes levél; Naplók – vallomások; Mi van a levéltárcádban?; Hallgass a szerelmedről!; A szerelem „betegei”; Kötelesség és a – szerelem; Csak az Ő kedvéért…; Hogy méltó legyek Hozzá; Amantes – amentes).

IV. Erkölcsi barbárok (Akik visszaélnek a Teremtő nagy gondolatával; Erkölcsi barbárok; A nő nem a férfivágyak játékszere…; A csókok fajtái; Bűn-e a csók?!; „Noli me tangere” – úgy!; Hogyan táncolsz?).

V. Úri lélekkel készülődöm az életszolgálatra (Hogyan bánj az első rózsaszínű álommal?; A lovag; Tiszta szerelemmel a házasságig; Találka?; „Maga mafla!…”; Pá, kicsikém!; Nem méltó hozzád; Riválisod és te; Féltékeny vagy?; Ne gyóntass!; Nem első, – de nem is az utolsó!; Az első „Szerelmed” lesz-e a feleséged?).

VI. A férfi szerelme (Kopogtatás a Teremtő műhelyajtaján…; A fészekrakás felelőssége; Hol vagy te még ettől?!…; Készülj!).

Befejezés (Valakiért imádkozom).

A könyv illusztrációit a jól ismert Márton Lajos festőművész készítette.


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1942 | Oldalszám: 339, [1] | Méret: 20x14 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 7 MB |