Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Schmiedt Béla: A Fehér Torony hívei

A szerző előszava:
„Engedd meg, hogy elmondjak neked egyet-mást, mielőtt ennek a könyvnek az olvasásába belekezdenél. Amit mondani, fogok, rövidke útbaigazítás lesz.

Ez a Fehér Torony, amelyikről szó lesz, a földgömb számos pontján látható. Mindenütt felnyúlik a magasba, ahol a földön egy-egy falu fekszik alázatosan. A torony hívei egyszerű keresztény emberek. Az ő bűneik és erényeik, az ő sebeik és értékeik minden falusi torony alatt megtalálhatók. Lehet, hogy részben. Esetleg egészben. Amit tehát mondani fogok, általános kép. Nem fénykép! Ne keresd tehát Nevetlenfalut a térképen. Van ugyan ott egy ilyen nevű község, de az nem ez.

Ahová mi most megyünk, ott még magam sem jártam. Ott nincsen kitaposott út. Ott a vágy keresztezi az óhajt s ott csak a képzelet finom papucsát tűri a föld. Amit el fogok mondani, az jobbára délibábos látomás, nyíri legenda, amely a forró rajongás napsütésében s az élettapasztalat rögös síkságán született. A könyvben szereplő Apostol tisztelendőt sem leled meg. Ő ott jár valahol, ahol Csaba királyfi. Ég és föld között: az álmok titokzatos tejútján. A földön csak az Apostol tisztelendők árnyékát látod, ők is tesznek-vesznek. Terveznek és temetnek. Keresztelnek és esketnek. Kár, hogy feketéknek látják őket az emberek … Reverendájuk régóta itt suhog az utcákon. Ez a reverenda sok jót tett a falvakkal. Talán a reverenda gombsora volt az első számológép s azon tanultak számolni a régiek.

De én most nem a reverendát akarom magasztalni. Én a népről akarok beszélgetni. Azt a világot rajzolom meg, amelyben egyformán küszködik és egyformán győz az egyházi ruha és a háziszőttes. Az a célom, hogy megvilágítsam a falut, amelyben úgy áll és úgy él a pap, mint egy torony, és amelyben a hívek olyanok, mint a gyermekek: néha édesek, aranyosak, máskor bizony kissé makrancosak. Ha e könyv olvasgatása nyomán hűségesebb szemmel néz fel a falu népe a templom fehér tornyára, és a fehér torony feketeruhás embere jót akar tenni és jó akar lenni, akkor célt értem.”

A könyvet gazdagon illusztrálja Petrasovszky Emmánuel rajzai.


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1942 | Oldalszám: 272 | Méret: 20x13 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 9 MB |