Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Raoul Plus: Papi elmélkedések. Rövid elmélkedési anyag az egyházi év minden napjára (1938)

A pap annyit ér, amennyit az elmélkedése. Ha nem elmélkedik, papsága vérszegény. A fájdalmas meglepetések megtanítják, hogy gyakorlatilag szinte lehetetlen Isten emberének lennie, ha nincs az Istennel bensőséges és személyes kapcsolatban.

Ha elmélkedést végez, papsága termékeny. Tekintsünk bármely eredménytelen apostoli erőkifejtés mélyére: bármily ragyogóknak látszanak azok külsőleg – hiányzott a lényeg! Csak a lényeg hiányzott: az imazsámolynál végzett buzgó könyörgés. – De tekintsük a gyümölcsöző buzgóságot: bármily kevéssé csillogónak látszik talán – és meglátjuk, hogy az alkotók: imádságos lelkek! És az elért eredmény pontosan arányban van az éltető elmélkedés intenzitásával és nagylelkűségével.

Többet mondhatunk. A rossz lelkiállapotban levő pap hű maradhat szóbeli imádságához, például a breviáriumhoz, ami igen szerencsés eset; az is lehetséges, hogy ilyen állapotban misézik is, bár szentségtörően. De a következő eset sohasem fog bekövetkezni: hogy a halálos bűnben levő pap továbbra is végezzen elmélkedést.

Az elmélkedés biztosítja a pap hűségét. Tanúskodik arról. Mindennél inkább biztosítja számára a kisugárzást. A papnak kell elmélkednie. Ez majdnem életkérdés. Ez a teljes jelentéktelenség vagy az igazi, eredményes munkateljesítmény kérdése. – És melyik pap lett azért pappá, hogy közepes életszentségre jusson és közepes munkát végezzen?

Ez a könyv papoknak ad rövid, gyakorlatias elmélkedési anyagot az egyházi év minden napjára. Mindegyik elmélkedés egy pontból áll és nem két-három pontból, mert ezáltal olvasmánnyá válnék és elnyomna minden személyes erőkifejtést.

A szerző minden paptestvérének ajánlja e könyvet: segítse „kialakítani Krisztust azokban, akik tisztségüknél fogva hivatva vannak arra, hogy Krisztust kialakítsák másokban.” (X. Pius.)


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1938 | Oldalszám: 446 | Méret: 20x13 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 12 MB |