Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Raoul Plus: Hogyan imádkozzunk?

Isten bennünk lakozik. Minden lélek, mely a kegyelem állapotában van, a Magasságbelinek hajléka. Ez lelki életünk fölséges valósága. Aki ezt igazán átérti, annak a lelkében könnyen támadnak nagy vágyakozások: „Ha a fölséges Úristen állandóan lelkemben lakik, lehet-e más vágyam, mint hogy én is szívvel-lélekkel folyton vele legyek? Legszentebb törekvésem, egyetlen vágyam az lesz, hogy ne veszítsek el egy pillanatot sem Isten jelenlétéből. Hiszen az Úr Jézus is azt mondta: „hogy mindig kell imádkoznunk.” Tehát állandó imádsággá akarom tenni életemet.”

Mi valósitható meg ebből a nagy vágyakozásból és elszántságból? Hogyan lehet összeegyeztetni az „állandó imádság” gyakorlatát lelki erőinkkel, a mindennapi élet munkáival és külső teendőinkkel? Hogyan lehet összeegyeztetni a láthatatlan világba való elmerülést a látható világban folyó életünkkel; hogyan lehet mélységes imaéletet élni külső tevékenység közepette? Hogyan lehet tökéletesen megfelelni „az állandó imádság” követelményének? Hogyan kell a nagylelkűséget az okossággal összhangban tartani? Ezekre a kérdésekre felel a könyv.

Három irányelv eligazít bennünket. Az egyiket a lélektanból vesszük: gondolatunkat nem irányíthatjuk állandóan Istenre, mert ez csak Isten kivételes kegyelmével lehetséges. A második elvet az erkölcstanból ismerjük: többet ér, ha akaratunkkal egyesülünk Istennel, mintha csak rágondolunk. A harmadik elv az aszkézisból való: az Istenre való gyakori gondolat nagyon segít bennünket, hogy akaratunkat is egyesítsük Istennel.

Ezt a három elvet fejti ki a könyv első része. A második rész arról szól, hogyan kell gyakorolnunk az állandó imádságos életet. Itt ismét három elvet állítunk fel: Jól kell végeznünk imáinkat. Mindenből imádságot csinálhatunk. Mindenbe bele kell fűznünk az imádságot.


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1934 | Oldalszám: 94 | Méret: 17x12 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 3 MB |