Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Hunya Dániel (szerk.): Papi Lelkiség, 1943/44., 1. szám

1941-ben új kiadvány indult el Magyarországon, homlokán e két szóval: Papi Lelkiség. Emberi szemmel nézve vakmerő vállalkozás volt. A második világháború már javában dúlt, és az anyagi gondok egyre fokozódtak hazánkban is. A jövő is bizonytalanná vált. Másutt inkább csökkentették a hasonló kiadványok számát – Magyarországon pedig a szegedi egyházmegyeközi szeminárium lelkiatyja, P. Hunya úgy látta, hogy Isten akarata és a magyar papság lelki haszna sürgeti a kiadványnak elindítását.

Hunya Dániel látta, hogy az Egyház élete nagy lelki megújulás felé halad, és azt akarta, hogy a magyar katolicizmus és a magyar papság se maradjon el ettől a fejlődéstől. A papoknak is szükségük van egy lelkiatya szerető gondoskodására. Mintha csak megérezte volna, hogy közel az óra, amikor a „világ fejedelme” könyörtelen harcot fog indítani a magyar papság ellen, hogy megfossza őket a szeretettől, és gyűlölettel vegye körül őket, hogy pártokra szakadjanak és szétszóródjanak. Mintegy előre telíteni akarta a magyar papságot azzal a szeretettel, azzal a békességgel és egységgel, amelyet Jézus adott nekünk, amit a világ nem tud elvenni tőlünk. Talán nem vakmerő túlzás azt mondani, hogy olyan volt hazánk papjai életében a Papi Lelkiség kiadvány sorozata, mint az apostolok életében Jézus búcsúbeszéde az utolsó vacsorán, a szenvedés, a nagypéntek előtt. 1947 decemberében jelent meg a Papi Lelkiség utolsó száma, mert 1948 tavaszán már megkezdődött a katolikus nyomdák államosítása, a katolikus könyvek, kiadványok betiltása, az elfogatás, a kínszenvedés, a kálvária.

A sorozatnak 18 kötete jelent meg. Eleinte negyedévenként, az iskolaévet követve, a háború végén kimaradásokkal. Ez a kötet a sorozat 1943/44-es évben megjelent első (összesítve kilencedik) száma. A kiadványok rovatai: 1. Lelki élet; 2. Jópásztori szellem; 3. Önképzés; 4. Egység; 5. Confiteor; 6. Liturgia; 7. Szerzetespap; 8. Magyar népünk papja; 9 Világiak a papokért; 10. Szeminárium; 11. Irodalom; 12. Dolgozatok.

A kiadvány főtárgya a természet (természetes erők, adottságok nagy jelentősége a papi kibontakozás felé). Tartalma:
Embernyi ember
Természetes szempontok a pap életében
A mi nagy lehetőségeink

Lelki élet (Becsületesség; A minimum; Testi erő – lelki erő)

Jópásztori szellem (Papság és világiak együttműködése társadalmi mozgalmainkban; Társadalmi emelkedés és papi lelkület)

Önképzés (A pap és a teológiai tanulmányok)

Egység (A papi egység útja)

Confiteor (Az útipoggyász; A plébános szabadsága; Papi életünk természetessége)

Liturgia (A liturgia zsolozsmás vonásai és Krisztus; Psallite sapienter!; Liturgikus könyvek jegyzéke)

Szerzetespap (Maradjunk emberek; A Pálosrend szelleme; Depaul Szent Vince és a papság reformja)

Magyar népünk papja (Magyar papi lelkiség)

Szeminárium (A papnevelés problémái)

Kispapegység (Püspök szól!; Lényeget akarunk!; Egység; Lelkiség; Önképzés; Apostoli élet; Életünk)


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1943 | Oldalszám: 196, [1] | Méret: 25x18 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Sorozat: Papi Lelkiség | Nyelv: magyar | Fájl méret: 12 MB |