Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Müller Lajos: Jegyesoktatás

A könyv jegyesek és házasságra készülő felnőtt ifjak és hajadonok számára készült. Egyet és mást nehéz velük közölni, amiről az ember szívesebben hallgatna, de ez még mindig kisebb baj, mint ha életállapotba lépnek, amelynek súlyosan lelkiismeretbe vágó kötelmeit és jogait nem ismerik.

Nemzetünk népszaporulata tragikus. De hányszor volt már romboló, pusztító jégverés a természetben, s néhány ínséges esztendő után megint csak felvirul minden. Felépül majd újra minden, ha megértjük Istennek velünk való jóságos szándékait s a nekünk nyújtott jobbját megragadjuk. Hogyan történhetik meg ez? Úgy, hogy az arra hivatottak az Ő szent szándéka szerinti vallásos és hazafias családokat alapítanak; az ilyen családok pedig betöltik a magasztos feladatot, amelyet Isten eléjük tűzőtt. Így aztán néhány évtized alatt – a nemzetek életében nem több az néhány óránál – minden jobbra fordul.

A házasulandóknak számot kell vetniük arról, hogy mire vállalkoznak. Talán csupán a reménylett boldogság lebeg előttük, de meg kell megfontolniuk a felelősséget, a születendő gyermekeik és azok utódjaik iránt, és a felelősséget, amivel az Egyháznak, hazánknak és a Teremtőnek tartoznak. A családalapítás oly fontos, komoly lépés, oly felelősséggel teljes feladat s oly szent dolog, hogy alig van párja a világon.

Ezekről tárgyal a könyv a következők szerint:

A keresztény házasság.

Távolabbi előkészület (Testi egészség [Vérrokonság; Nemi bajok; Tuberkulózis; Ttüdővész; Alkoholizmus; Idegbajok]; Lelki alkalmasság; Tisztaság; Rendezett anyagi helyzet; Egyforma vallás; Miért tilos a vegyesházasság?; Mikor ment fel az Egyház a vegyesvallás akadálya alól?; Mikor érvényes a vegyesházasság?; Mit tegyünk tehát?).

Közelebbi előkészület (Az eljegyzés; Jelentkezés a plébánián; Házassági akadályok; Polgári házasság; Egyházi büntetések).

A hitvesi jog és kötelesség (Tisztelet a házaséletnek; A hitvesi nemi viszony célja; Mi megengedett s mi tilos a házasságban?; A nemzetgyilkos bűn; Ellenvetések [anyagi helyzet, egészség]; Az önmegtartóztatás; Időszakos megtartóztatás).

Keresztény család (A gyermek testi gondozása; A gyermek lelki gondozása; A család katolikus jellege; Katolikus közélet; Katolikus sajtó; A család felajánlása Jézus szentséges Szívének).


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1940 | Oldalszám: 84, [2] | Méret: 15x12 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 2 MB |