Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Kozáky István: A kereszt fényében

A könyv egy teljes keresztutat tartalmaz a keresztút elmélkedésekben és imádságokban új értelmezésével. Az állomások felépítése: elmélkedés, példák (szentek életéből), szentírási idézetek, imádság és ének. A könyv tartalmazza a szerző keresztúti énekének kottáját.

Mind az elmélkedések, mind az imádságok a lelki életben már haladottabbak részére készültek. Végezhetjük ezt a keresztúti elmélkedő és imaájtatosságot úgy is, hogy kéthetes lelkigyakorlatul naponkint egy-egy elmélkedést és imádságot dolgozunk fel és igyekszünk gondolatait napközben, mindennapi munkánk közepette is megvalósítva, napi különszándékul választani. Erre természetesen leginkább a nagyböjti időszak alkalmas. A művet mindenesetre nem arra szánta a szerző, hogy azt egyfolytában egyszerre olvassuk végig.

Mindegyik keresztúti állomás mint a lelki életben való haladásnak egy-egy foka. Mindegyik fokra a szentek életéből is találhatunk üdvös, intő példákat. A szenteknek szemelvényesen említett példái csak az elmélkedőt akarják megsegíteni, hogy elmélkedése anyagát saját ízlése szerint kibővítse. A közölt kis énekek az elmélkedők művészi igényeit akarják kielégíteni.

A könyv fejezetei a keresztút állomásai:

Bevezető elmélkedés és imádság Első állomás: Jézust halálra ítélik Második állomás: Jézus vállára veszi a keresztet Harmadik állomás: Jézus először roskad le a kereszt terhe alatt Negyedik állomás: Jézus megszomorodott Édesanyjával találkozik Ötödik állomás: Cirenei Simont kényszerítik, hogy Jézus keresztjét vigye Hatodik állomás: Veronika letörli kendőjével Jézus verítékét Hetedik állomás: Jézus másodszor roskad le a kereszt terhe alatt Nyolcadik állomás: Jézus szól a síró asszonyokhoz Kilencedik állomás: Jézus harmadszor roskad le Tizedik állomás: Jézust megfosztják ruháitól és epével itatják Tizenegyedik állomás: Jézust keresztre szegezik Tizenkettedik állomás: Jézus meghal a kereszten Tizenharmadik állomás: Jézust leveszik a keresztfáról Tizennegyedik állomás: Jézust sírba teszik Befejező elmélkedés és ima: Feltámadt Krisztus e napon!


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1944 | Oldalszám: 107, [4] | Méret: 21x15 cm | Kötés: puha | Kiadó: Papi Lelkiség | Nyelv: magyar | Fájl méret: 7 MB |