Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Kovács Tibor – Szathmáry Sándor: Zsoltáros naptár. Útravaló az esztendő minden napjára

Ez az ökumenikus naptár a Zsoltárok világába vezeti el az olvasót és szinte belemeríti abba a szellemi gazdagságba, mely a Szentírásnak ebben a könyvében feltárul. Lavater azt mondja: Gyűjts magadnak minden nap valami örököt, melyet a halál nem rabol el tőled és amely a halált és az életet számodra minden nap kedvesebbé teszi. Ez a naptár ezt a gyűjtést a Zsoltárok könyvéből végzi és Isten gondolataiból próbálja az életet és a halált megérteni.
Istentől a legnagyobb kincset Jézusban kaptuk. Vajon Jézus hogyan élt a zsoltárok világában lévő isteni gondolatokkal és életközlésekkel? Jézus életében, halálában, feltámadásában és a Lélek elküldésében egyaránt ott találjuk a zsoltárokhoz fűződő bensőséges kapcsolatot. Ha életét nézzük, akkor feltűnik ez a mondat: „Miután elénekelték a zsoltárokat, kimentek az Olajfák hegyére” (Mt 26,30). Ez azt mutatja, hogy az utolsó vacsora ünnepi élményét a zsoltárok éneklése jelentette Jézus és az övéi számára. Jézus Istennel való közösséget és örömöt talált ezekben. Szenvedése közben Istennel való beszélgetését a zsoltárok fejezték ki. Kimondhatatlan magányát és Isten távolságát így vallotta meg: „Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engemet” (Mk 15,34). Utolsó mondata ez volt: „Atyám a te kezedbe teszem le az én lelkemet” (Lk 23,46). Feltámadása után a zsoltárokban lévő ígéreteket, életére vonatkozó üzenetet és prófétálást is megnyitotta tanítványai előtt (Lk 24,44-46).
A naptárban egymás mellé kerül az egyéni és a közösségi élet, az irodalom és a történelem, a vallás és a humanitás, az esztétika és az etika, a tradíció és a jövőkeresés és mindez azért, hogy a keresztény élet dialektikája érvényesüljön életünk és kegyességünk egész területén, hiszen hitünket az általános és különös kegyelem szemléletében, a hétköznapok és az ünnepnapok világában, az egyház és a világ területén, a magányos meditáció és a gyülekezeti istentisztelet körében egyaránt szeretnénk megélni. Ezt a gazdagságot hozza világunkba napokra elosztva ez a naptár.


A könyv metaadatai
| ISBN: 963 9332 25 9 | Megjelenés éve: 2001 | Oldalszám: 397 | Méret: 17x12 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 61 MB |