Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Jost Péter: Növények és gaz a természetes gyógykezelésben

A gyógynövények már ősidőktől fogva nagy becsben álltak az embereknél. Hozzájuk folyamodtak elődeink elsősorban betegségeik kezelésénél és gyógyításánál. Sajnos, hogy alkalmazásukat lassanként mindinkább mellőzni kezdték, és hogy nem kevés közülük úgyszólván teljesen feledésbe ment. Hogy ez mennyire sajnálatos, ez – éppen a könyv írásakor – kirívóan feltűnt a japán-kínai harcterekről érkező híradásokból. „Az ősi Kína különös és csodálatos füvei sokkal több emberéletet mentettek meg a háborúban sebesült kínai katonák köréből, mint a művelt Nyugat tudományos orvosszerei és sebészeti vívmányai. Ezt Kínában működő szakemberek, orvosok, ápolónők állapítják meg. Az európai orvosok is elismerik, hogy a gyógyulási statisztika a kínai orvosoknak kedvez.”

Ha most megfontoljuk, hogy ez a lesújtó eredmény a Nyugat orvostudományának büszkeségével, a sebészettel megtörténhetett, miféle eredménnyel kellene számolni, ha a Nyugat orvostudományának mankónjáró, hályogos szemű belgyógyászata volna kénytelen a kínai növénydoktorokkal versenyezni?

Azért nagyon örvendetes, hogy már Kneipp fellépése óta egyre több orvos újra és mindinkább kezd a növényterápia régi, évszázados és évezredes tapasztalatok által megalapozott utaira visszatérni, a gyógykezelésben a gyógynövényeknek az őket megillető fontosságot és rendkívül értékes hatását megbecsülni és a szerint használatukat alkalmazni és terjeszteni.

A könyv rövid ismertetés bizonyos gyógynövények alkalmazásáról és hasznalatáról a következő fejezetek szerint:

I. Növények és gaz a természetes gyógykezelésben
II. A gyógynövények. Gyűjtésük és használatuk
III. A teák elkészítése és használata
IV. Különféle kúrák és különleges gyógykezelések (Fügekúra; Tavaszi kúra; Fürdők; Kamillazacskó; Hagymapakolás; Szeszes kivonatok, tinktúrák; Vértisztítás
V. Betegségek és tanácsok)
VI. A betegségek főforrásai és megelőzése


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1938 | Oldalszám: 94, [1] | Méret: 20x13 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 3 MB |