Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Joseph Brilot: Harc a repülőért (1945)

Novellaszerű regény, mely három jóbarát élete és kapcsolata köré sűríti az eseményeket és ad érdekfeszítő olvasmányt. Voudin Róbert, Maxel György és Miranes Hubert együtt tanult az egyetemen és mindegyik mérnöknek készült, megszerezték az oklevelet és elindultak az életbe.
Voudin átvette atyja gyárüzemét és feleségül vette szíve választottját. Miranes állást kapott. Maxel nem örült egykori barátai sikerének, mert a leányt ő szerette volna elvenni és Miranes állására is ő pályázott. Így azután teljesen elszakadt tőlük, sőt ellenük fordult.
Voudin feleségével autószerencsétlenségnek esett áldozatul, melyet Maxel készített elő, de a vizsgálat nem tudta kideríteni a tettest. Voudin leányát Miranes vette pártfogásába, akinek közben fia született, ezt Márkra keresztelték. Miranes újtípusú repülőgépet konstruált, melynek titkát féltve őrizte, mégis ellopta Delty Szörény mérnök, akit teljes bizalmával tisztelt meg. Sőt a fia is eltűnt ugyanekkor, amint már korábban Voudin leányának is nyoma veszett. Márkot a rablók megsebesítették, akik nem voltak mások, mint Maxel György és fia, Delty Szörény, illetve Maxel Szörény.
Maxelék buzgón hozzáláttak az ellopott tervek kidolgozásához, közben Márk ügyesen kiszabadult a Maxel-család fogságából, leborotválja szemöldökét és lenyírja haját, s beáll a Maxel-gyárba munkásnak. Egészen közel jut a repülőgép gyártási helyéhez és bizalmasa lesz Lovec főmérnöknek, kinek lányát kimenti a vízből, a mérnök maga mellé veszi és megtanítja repülni. A csodás gép elkészül, a próbarepülés sikerül, maga Márk is kipróbálta.
Közben felfedezi, hogy Lovec mérnökék Erzsi nevű cselédje nem más, mint az öt év előtt elrabolt Voudin-leány. Beavatja titkába a leányt, éjjel behatol a hangárba, kigurítja a gépet, már indul, mikor Maxel György gyáros megjelenik és lelövéssel fenyegeti, ha mozdulni mer. Márk rákapcsol a motorra, ebben a pillanatban velőtrázó kiáltás hallatszott, és az őrülten mozgó légcsavar lefejezte a gyárost. br>Nemsokára meghalt Delty, azaz Maxel Szörény is tífuszban. Márk és vele együtt Voudin Hedvig szerencsésen visszaérkeztek Svájcból, ahol Maxelék gyára volt, Párizsba. Miranes boldogan ölelte keblére elveszettnek hitt fiát és fogadott leányát, boldogan szemlélte a kész gépet és vette át a visszaszerzett terveket. Márk és Hedvig folytatták tanulmányaikat, hogy majd egykor boldog frigyre lépjenek egymással.


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1945 | Oldalszám: 104, [1] | Méret: 20x14 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 3 MB |