Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Gyenis András (szerk.): Jezsuita arcélek

Hozzávetőleges számítás szerint a Jézustársaságnak négyszáz esztendős, páratlan és hatásában szinte felülmúlhatatlan működése során nyolcvanezernél több tagja volt. Hatalmas légió a harcos Egyház szolgálatában: szentek és vértanúságra vágyó igehirdetők, lenyűgöző erejű szónokok és nagyon felkészült tudósok, nagyvonalú diplomaták és az Isten politikusai s valamennyien imádságos, Jézusért élő lelkek. Voltaképpen mind a nyolcvanezernek egyenként és összesen érdekes és épületes az élettörténete, hiszen minden szentségre törekvő élet tanulságos és jóra ösztönöz. Mégis a jezsuiták e végeláthatatlan légiójából ki-kiszökken egy-egy egyéniség, hogy életével, tetteivel sok más társát példázza és élesebben rajzolódik ki egy-egy arcél s általa szembeszökőbb lesz az egész légió jellemvonása.

Egy nép, sőt egy intézmény története kiemelkedő tagjainak története. Helyénvaló gondolat volt tehát, hogy a Jézustársaság ez ünnepi esztendejében(a pápai jóváhagyásának 400. évfordulóján) oly mű jelenjék meg, amely kimagasló fiainak életfolyamában mutassa be a Rend négy évszázados történetét. E módszer segítségével bizonnyal jobban kidomborítható a Társaság széles munkaterülete, a szinte felmérhetetlenül sok eredmény, de maga a jezsuita jellem, a loyolai lelkület is.

A terjedelmes, gondosan összeállított kötet 21 nagyszabású életmenetet vonultat fel előttünk az alapító Szent Ignáctól kezdve Xavéri Szent Ferencen, Borgia Szent Ferencen át egészen Jacques Marquette-ig, a Mississippi felfedezőjéig, a nagy magyar jezsuitákról, Szántó (Arator) Istvánról, Pázmány Péterről, Káldi Györgyről és Sámbár Mátyásról sem feledkezve meg. Külső folyamatában alig valami a rokonság e 21 élet között; az egyik granadai nemes és verhetetlen hittudós lesz, a másik francia ifjú és az ottawa-indiánok apostola, de a lélek szerint mind egy zsoldban szolgál, valamennyi Krisztus harcos katonája.

Az életrajzok megfogalmazása íróiktól függ, akik valamennyien hozzáértők és lelkesek. Van, aki inkább a történeti adatokra ügyel, más meg hőse lelki képének felvázolására törekszik. Így lesz a kötet színes és érdekes. Minden életrajz végén a források is fel vannak tüntetve annak jeléül, hogy a műnek bizonyosfokú tudományos igényei is vannak. (Dénes Tibor)

A kötetben szereplő jezsuiták:
Iñigo de Loyola
Francisco de Xavier
Francisco de Borja
Alfonso Rodriquez
Antonio Possevino
José Anchieta
Szántó (Arator) István
Francisco Suarez
Alonso Carrillo
Bento de Goes
Pázmány Péter
Káldi György
Roberto de Nobili
Silvestro Pietrasanta
Andrzej Bobola
Étienne Le Fèvre
Jakob Balde
Pierre Chaumonot
Sámbár Mátyás
Johann Grueber
Jacques Marquette


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1940 | Oldalszám: 358, [1] | Méret: 20x14 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 14 MB |