Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Montforti Boldog Grignon Lajos: Szűz Mária titka

Montforti boldog Grignon Lajos, akinek ezt a gyönyörű kis művecskét köszönjük az igazi Szűz Mária tiszteletről, 1673. január 31-én született előkelő családból Bretagne-ban, Franciaországban. Az erényekben gazdag ifjú tanulmányait Rennes-ben a Jézustársaságiak iskolájában, később a párisi Sorbonne-on végezte. Huszonhét éves korában pappá szentelték. Vágya az volt, hogy a pogányok közt hirdesse Isten igéjét és „valamely fa tövében idegen országban lehelje ki lelkét, mint Xavéri sz. Ferenc.” De elöljárói nem engedték. Előbb kórházakban, később, mint népmissziónárius működött a legnagyobb sikerrel, főleg a janzenista eretnekség kiirtásában. Egész életén át, de kölönösen misszionáriusi működésében minden oldalról ellentmondást és üldöztetést szenvedett. De rendkívüli eredmények is követték apostoli buzgóságát. Egy jézustársasági atya írja róla: „Mihelyt meghallotta a nép, hogy valahol missziót tart, mindenfelől tömegesen odatódult. A falvak üresen maradtak, alig egynéhány gyermek maradt vissza az állatok őrzésére.” Apostoli működése mellett még időt talált irodalmi tevékenységre is. Leghíresebb műve az „Értekezés Szűz Mária igazi tiszteletéről”; ennek rövidebb kivonata jelen művecske, melynek címe: „Szűz Mária titka.” Meghalt 43 éves korában 1716. április 28-án. XIII. Leó pápa 50 éves papi jubileuma alkalmával 1888. január 22-én boldoggá avatta.

Boldog Grignon Lajos művei főleg most igen időszerűek, amikor a katolikus nép köztudatában jobban és jobban előtérbe lép Szűz Mária, mint minden kegyelem kiosztója. (Ünnepe május 31-én.) Ennek az igazságnak leglelkesebb és leggyakorlatibb hirdetője Boldog Grignon Lajos. Aki ezt az igazságot lelke javára gyümölcsöztetni és gyakorlati életébe átültetni akarja, az olvassa e füzetet. Ezek számára – és ide tartoznak elsősorban a papok és szerzetesek, de nem kevésbé a kongreganisták és egyéb Mária-egyesületek tagjai – fordítottuk magyar nyelvre „Szűz Mária titkát”.

A könyv tartalma:

Szűz Mária titka (Ennek az áhítatnak fontossága; Önmegszentelésünk szükséges volta; A megszentelés; eszköze; A boldogságos Szűz rendeltetése és kiváltságai az isteni kegyelem rendjében; Hogyan képezi bennünk Szűz Mária Jézust?; A boldogságos Szűz Máriának tökéletes tisztelete; A felajánlás előnyei; Az áhítat belső gyakorlatai; Gyakorlati tanácsok; Ennek az áhítatnak gyümölcsei; Ennek az áhítatnak külső gyakorlatai.

Függelék (Szűz Mária tökéletes tisztelete és Jézus Szíve; Jézus szent Szívének üzenete a pap szívének).

Imádságok (Montforti boldog Grignon Lajos felajánló imádsága Szűz Máriához; P. Zucchi imádsága a boldogságos Szűzhöz; A kongregáció felajánló imádsága; Az imaapostolság fölajánló imádsága).


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1926 | Oldalszám: 58 | Méret: 16x12 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Sorozat: Korda könyvek | Nyelv: magyar | Fájl méret: 2 MB |