Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Gerely Jolán: A művelt leány

Gerely Jolán könyvei szép célt szolgálnak: magas színvonalra emelni vagy azon megtartani a női lelket. Ezt szándékozik elérni írásaival, ezt leheli minden mondata. Ilyen ez a könyve is. Finom, meleghangú, de ahol kell, határozott is tud lenni. Hozzáférkőzik a női lélekhez, mert a szépséget akarja kisugároztatni velük s megérteti, hogy bennük sok nemesség, szeretet van. Ez a magukat és másokat formáló erő, mint igazi műveltség, teszi a leány lelkeket kedvessé és sajátmaguk iránt őszintévé. Soknak nehéz az út, amíg elér odáig, hogy akar és mer nemcsak külsőleg, hanem lélekből fakadóan is művelt lenni. Mások szemrehányása vagy gúnyja sem hátráltatja meg őket.

A könyv érinti az élet legfontosabb oldalait:

Bevezető gondolatok (A műveltség; Előítélet az illendőség ellen; Mi az illendőség?; Kezdete; Fejlődése; Külső és belső illendőség; A belső illendőség törvénye; Külső illemszabályok; Az illedelmes leány)

Mikor egyedül vagy (Külső csín; Hol kezdődik a hiúság?; A tükör előtt; Tisztaság; A haj; A háziruha; A kötény; A kimustrált alkalmi ruha; Viselkedés; Kényelem; Étkezés; Tiszta kéz; Tiszta gondolatok; Önfegyelmezés)

Otthon (Hangulatok; Szülők; Testvérek; Rokonok; Szolgálattévők)

Munkában (Hivatás vagy robot; A munka illemtana; Iskola; Iskolatársak; Tanárok; Egyetem; Hivatal; Feljebbvalók; A család szolgálatában)

A felebarati szeretet szolgalatában (Szegények; Betegek; Öregek)

Az utcán (Gyalog; Szembejövők; Utcakeresztezések; A vak ember; Köszönés; Villamoson és autóbuszon)

Üzletben (Választás; Vásárlás; Olcsóság; Kiárusítás; Mit vásárolj?)

Társaságban (Mirevalók az illemszabályok?; Bemutatás; Kézfogás; Kézcsók; Csók; Elhelyezkedés; Tegeződés; Társalgás; Lányok egymás között; Beszélj magyarul!; Társalgás fiatalemberekkel; Távozás; Látogatások; Pontosság; Kimentés; Vendégfogadás)

Hogyan együnk? (Ami megkülönböztet az állatoktól; A terített asztal; Felszolgálás; Asztali ima; Leülés; A leves; Előétel; Hús; Szárnyas; Mártás és főzelék; Hal; Tészta; Sajt; Gyümölcs; Ápró tudnivalók; Feketekávé; Uzsonna; Figyelj és tanulj!)

Az öltözködés (Az iskolás leány; A nagyleány; Divat Őfelsége; Egyéni öltözködés; Utcai ruha; Délutáni ruha; Anyag és szín; Az estélyi ruha; Gyászruha; Alkalmi öltözetek; Az öltözködés általános szabályai; Fehérnemű)

Nyilvános helyeken (Általános szabály; Vendéglő; Kávéház; Mulatóhelyek; Színház; Hangverseny; Mozi; Műkedvelő előadás; Kiállítás; Olvasóterem)

A tánc (Tánciskola)

A sport (Torna; Ritmikus gyakorlatok; Úszás, evezés; Korcsolyázás; Sízés; Ródlizás; Motorkerékpár; Kerékpár; Tenisz; Labdajátékok; Cricket; Vívás; Férfisportok; Hogyan sportolj?)

A játék (Az igazi játék; Kártyajáték; Társasjátékok)

Kirándulás (Jaj, elkésem!; Indulás; Találkozás; Balesetek; Megérkezés; Hazatérés; Utóhangok; A jó kirándulás feltételei; Hétvégi kirándulás)

Nyaralás (Okosan nyaralj; Strand)

Utazás (A neveletlen utas; Hogyan utazzál?; Ismerkedés)

A levél

Isten színe előtt (Egyedül; Templomban; Lányok a templomban; Ahogy illik…)

Még néhány gondolat (Mi a neved?; Kire vársz?; Boldog akarsz lenni?; Kell-e gardedám?; Leánybarátság; Az ajándékozás művészete; Kérlek, légy szíves…; Hogyan olvasol?; A hallgatás művészete; Ki az úr a házban?; Betegségben; Csak nem vagy ideges?; Cigarettázol?; Légy őszinte önmagád iránt!; A XI. parancsolat)


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1939 | Oldalszám: 168 | Méret: 19x13 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 4 MB |