Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Gausz Tibor: Ragyogó szemek (1940, I. kiadás)

A nő lelki szintje egész korok sorsa. Leányok, nők kellenek, kikből a megistenesült élet teljessége árad, kik körül az atmoszféra olyan, mint a tiszta mennyország. Ez a könyv a női pasztoráció egyik eszköze. Gyakorlati, nem elméleti, azonnal rá is mutat a szeretet megnyilatkozására, illetve elfojtására a legváltozatosabb életviszonyokban. Maguknak a leányoknak nyilatkozataiból állapítja meg a leánylélek legjellegzetesebb értékét: a szeretetet, mert akárki is az a nagyleány, bármilyen osztályhoz is tartozzék – lelkük egy, vágyuk egy, akaratuk egy: szeretni, szeretetben magukat feláldozni. Elsősorban a felserdült leányoknak szól ez a könyv, segíti őket, hogy minél ragyogóbb szeműek és minél értékesebbek legyenek.

A könyv tartalma:

Az értékes leány!
„Szeretnék olyan lenni…”; „Egész éjszakán át gondolkoztam!”; „Egészen értéktelen voltam!”; „Minden leányban van érték!”; „Annyira érték, hogy…”; Az értéktelen érték; Az erények értéke; Két szép levél; Isten-adta értékek…; Szerzett értékek…; A legnagyobb érték!

A szeretet kis tündére!
„Áradjon belőle a szeretet!”; „…hogy szebb legyen a föld!”; Ezt minden leány tudja!; El is várják a leánytól; „A ház kis tündére!”; „Ilyen az én nővérem!”; A szegényeknek is jusson!; Az anyai szeretet!; Segítőtársa a férfinek; Akár a családban – akár azon kívül!; „Bearanyozni az egész országot!”; „Mindig, ami helyes!”; A tiszta szeretet!; Isten- és emberszeretet!

Tündérjárás – könnyfakasztás
Édesapa-édesanya (Édesapa arca felderül!; Ezért szomorúan nézett rám…; Anyu győzelme)
Az édes tesvérek! („Ne halj meg, jó leszek!”; „Kerítéshez löktem…”)
Az elfelejtett kis alkalmazott! (A szeretet győz!; Nem volt szép!)
A munkában (Önfeláldozó volt!; Szép jutalom!; „Lélek nélkül…”)
Egymást között (Így illik!; Csak hogy én!…; Gúny, veszekedés; Pletyka, irigység…)
Fiúk – lányok (Gondoltál már rá?; Ami igazi értéket ad!; A fiú is hálás…; „Mindenáron…”)
Szegények („Jobb adni, mint kapni”; „Elkergettem!”; Az öregek)
A gyermekek
Istennel – a lélekért! (A lelkekért!; Isten ellen…; Árulás!)
Szívecskék – kőszívek (Kőszívek; Testvérek – társak; Szívecskék!)
Mindenkinek mindene! (A hideg önzés; Egy megtérő; Mindenkinek mindene!)

„Páter kérem, lehetek én még értékes?”
Én mindig csak jót tegyek?; Nem fognak kihasználni?; A csodagyűrű!; „Akarok!”; „Önlegyőzéssel is! Akarok!”; „Szeretem, ha szeretnek!”; Ez a szeretet!; „Gyenge az akaratom”; „Ideges vagyok…”; „Nem érdemlik meg!”; „Ha van hangulatom!”; „Kedvem nem veszítem el!”; „A helyett, hogy …”; Kérj tanácsot!…; „Valakiért vagyok…”; Jézussal – Jézusért!; Mindenkinek szabad…; A Szűzanyát is kérd!; „Hálásan köszönöm!”

„Tele vagyok lelkesedéssel!”
„Akarok boldog lenni …”; „…Akit mindenki szeret!”; „Vidámságra gyógyszerem!”; „Nem vagyok már kislány!”; „Oly gyönyörű a hivatásom!”; „Békét varázsolok mindenütt!”; „Az édes Hazáért!”; Mária leánya vagy!; Az édes Jézusért!; Kell szeretni!; Összefogunk!; Tele vagyok lelkesedéssel!

A szeretet iskolája
Az összefogás; A munkaterv

A könyv második, bővített kiadása – mely ugyenebben az évben, 1940-ben jelent meg – szintén megtalálható az archívumban az alábbi borítóval.

Egy más kiadás biritólapja

A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1940 | Oldalszám: 179 | Méret: 20x14 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 5 MB |