Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Gausz Tibor: A jegygyűrűért! (1941)

Ennek a könyvnek a szerepe éppoly áldott a leányok világában, mint Tóth Tihamér „Tiszta férfiúság”-a a fiúk között. Ha jobb jövőt áhítunk, úgy elsősorban a társadalom s a nemzet szívét: a nőt kell egészségessé tennünk.

Ez a mi korunk – sajnos – minden eszközt felhasznált arra, hogy a leányokat megfossza ezerszínű diadémjuktól: a női tisztaságtól. Irodalomban, moziban – nem egyszer fejedelmi tollak – úgy jelenítik elénk a magyar nőt, mint érzékiségtől túlfűtött, végzetet árasztó lényt. A társadalom és szórakozási alkalmai, mint a tánc, a strand, a week-end, a kirándulások stb. egyetlen lélektipró mechanizmusnak látszik. A kenyérkeresetre kényszerített nőben a férfikollégák nemcsak vetélytársat látnak, hanem zabolátlan indulataik védtelen szenvedőjét.

Védtelen a mai leány, nem oltalmazza otthon és társadalom úgy, mint nem is olyan régen. Egyedül áll örök sorstársa, a férfi előtt, egyedül kell vele harcát megvívnia, és csak akkor győz, ha megvédi önnönmagát. A sikeres védekezéshez azonban elengedhetetlen, hogy – egyrészt – ismerje a reá leselkedő veszedelmeket, rejtett csapdákat, a romlás mámoros útját, – másrészt – hogy napként tündököljön előtte tisztaságának jelentősége, mely a saját boldogságának kulcsa, nemzetének élete, egyházának pedig dicsősége.

Ezen életrevaló kalauzolást a szerző igazán nagy avatottsággal tölti be. Nem torpan meg a kényes kérdések előtt, ám tolla mindvégig tapintatos és finom. A mű alkalmas arra, hogy „a tisztaság keresztes hadjáratának” elindítója legyen. (Mihalovics Zsigmond)

A könyv tartalma:

Az alvó csipkerózsa
Az álomvilág; Kíméletlen beavatkozás; „Így nem fájdalmas”; Az első férfi és nő; A Teremtő tervei; Az élet fakadása; „Örömömben sírtam”; Oly szép ez így!; Mi is a szerelem?; A hármas szeretet; A lelki szeretet; Bűn-e a szerelem?; Az első szerelem; Még nem voltam szerelmes

Oly szép a leánytisztaság!
Felkészülni a lelki szeretetre
Gondolatvilág (Tisztán, vidáman!; A kínzó gondolatok; A kísértések föllépnek; Mikor bűn, mikor nem bűn?; Hogyan győzzem le őket?)
Beszélgetés – Barátnő (Amilyen a gondolatod, olyan a beszéded!; „És én nevettem rajta …”; Az öntudatos leányok; Beszéded legyen tiszta!; Barátnők)
Könyvek – Képek (A fehér szoba összhangjáért; „Volt erőm, letettem …”; Egy-két tanács; Képek)
Mozi – Színház ( Mindig lejjebb; „Soha többé…!”)
Legnagyobb veszélyek (Csak mulatni…; Lustálkodás; Hiányos ruhák…; Egyedül a bűnben; A világért ne tedd!; Mosolyogva győzz!; A letiport liliom; Ó, mily szép a tisztaság!)

A fiú lélektana
Milyen a fiú szeretete?; Fiúk levelei; A fiú érzelme megváltozik; A veszély legmélyebb gyökere; Hiénák; „Lányok, lányok, vigyázzatok!”

A leányok és fiúk útjai
Ismeretségek (Ismeretség érdekében…; Olcsó ismeretségek…; Boldog találkozások; A fiúk is csodálkoznak)
Társaságban („Már örültünk előre…”; Mi a játék vége?; Bátor, értékes leányok) Csók (A csók jelentősége; Bűn-e a csók?; Akik csókolódznak; Akik nem csókolódznak; A fiúk mit írnak?; „Ha szeretsz, megcsókolsz!”)
Tánc (Táncestély; Így nem!; Bűnalkalmak; Azért szabad táncolni?; A leánytól függ minden!; Mit tegyek?; A tisztességes tánc jutalma; Legyünk egyformán finomak!; „A leány mentett meg…”)
Strand (Látszat – valóság; Bűnveszélyek; Kettesben el a többitől…; „Mit tegyek?”)
Séta – Kirándulás (Séták; Utcai hiénák; Kirándulás; Autós „urak”; Week-end)
Különböző veszélyek („Legyünk pajtások, barátok”; „Nem sajnálsz?”; Hízelegnek, gúnyolnak!; „Vallásos” – „Megtérítem!” – „Lelkesít”; Munkaadók; Leány kereskedés)
Utolsó állomások (A vakító szerelem; „Gyilkos szerelem!”; „Hódítás”; „Férjet fogni”; Csábító leányok; Vér … vér …; Börtön és javító!; „Szörnyű itt kínlódni …”; Gyermekeidre is gondolj!; Halálhörgés…)

Elszántan küzdők a tiszta szeretetért
Lehet és kell is!; Akik felkeltek; Jó gyónást!; A szentáldozás; „Szűz Máriát kértem”; A fiú is akarja!; Édesanyád és te; Lelki könyv; Önmegtagadás is kell!; Ne mindig tánc és fiúk!; Önmagadra vigyázó szeretet!; Ne légy rabszolganő!; Nagyon kedvesen, de három lépésre!; „Értékes férjet szeretnék kapni!”; A fiúra vigyázó szeretet; Nemesebbé tenni a fiúkat!; „Szégyelltem magam mellette!”; „Eddig hárommal találkoztam…”; Tedd lovagiassá a fiút!; Az erő a leányok kezében van!; „Ezért mindent megteszek!”

Csak értékes gyűrűt fogadj el!
Vándorgyűrű; Árulásra csábító gyűrű!; A boldogság gyűrűje; Láthatatlan gyűrű; A legdrágább gyűrű

Munkatervek
Pár hónap tisztaságodért; Munkaterv az egyesületeknek; Apostoli tűzzel!


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1941 | Oldalszám: 252 | Méret: 20x14 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 7 MB |