Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Gálffy László: Jezsuita szellem

Sokan igyekeztek már világosságot deríteni a „jezsuita szellem” titkára, de vajmi gyakran a rend működésének inkább csak a külső, változatos tüneményeit hajszolták. Érdekfeszítő adathalmazaikkal és kápráztató pillanatfelvételeikkel legfeljebb annyit értek el, hogy a jezsuiták működésének irányító és hatóerői sokak szemében még talányszerűbbek lettek, mint azelőtt. Az ilyen felszínes leírások hasonlítanak ahhoz, mint amikor valamely műépítményről vagy hatalmas templomról úgy adunk ismertetést, hogy csak kívülről írjuk le annak méreteit és formáit, csak kívülről nézzük ablakfestményeit, de nem megyünk be a templomba. Pedig kívülről sok minden érthetetlen és láthatatlan, ami csak akkor lesz világossá, ha belülről próbáljuk nézni.

Ez a könyv belülről vizsgálja a jezsuita rend életét. És ebben a vázlatos tanulmányban nem a négyszázéves szerzet öt világrészre kiterjedő, rendkívül sokrétű működésének vagy fényes sikereinek és viharos üldöztetéseinek képeit akarja lepergetni, hanem a rend tevékenységének benső rugóit és legbensőbb éltető szellemét igyekszik megvilágítani, hogy teljesebb képet adjon a jezsuita szellem fővonásairól.

A jezsuita szellemet a könyv a következők szerint mutatja be:

I. A Világmegváltó munkatársai
II. A tevékenység szelleme (Jézus szelleme – jezsuita szellem; Isten akaratának tevékeny eszközei; Tevékeny lelkiség)
III. Apostoli önzetlenség (Harc az önzés ellen; Tettekben nyilvánuló alázatosság; Az alázatosság útjának a végállomása)
IV. Az a sokszor félreértett szent „egykedvűség”
V. „Mindenben Istent kell megtalálnunk …” (Minden cselekedetünk imádsággá lehet; Világot átfogó, imádságos lelkület)
VI. A jezsuiták és a misztika (Tények; Elvek; Megbecsüljük az apostoli életet; Megbecsüljük a misztikát)
VII. Egyetemes szellem
VIII. A valóságok érzéke (Izzó szeretet és hűvös józanság; A valóság talaján; Itt a földön dőlnek el az örök sorsok; Keresztény életünk keresztes oldala; Bölcs mérlegelés; Józan mérséklet)
IX. A ma emberei a jövő Krisztusáért…
X. A jezsuiták humanizmusa
XI. Harcos szellem
XII. A kereszt és az áldozat szelleme (A krisztusi világhódítás főeszköze; Amit Krisztus a legtöbbre becsült, azt becsüljük mi is legtöbbre; Betű és szellem; A kereszt szelleme és a korszerűség; Vállaljuk az áldozatot; Tábor-hegy és Kálvária hegye)
XIII. A szeretet szelleme
XIV. „Ti szerettetek engem”…

A kiadvány az alábbi borítóval is megjelent.

Ugyanennek a könyvnek szöveges változata: http://www.ppek.hu/k774.htm
Egy más kiadás biritólapja

A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1942 | Oldalszám: 87 | Méret: 23x16 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 4 MB |