Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Blazovich Jákó: A legfájóbb válság

A könyv a házasság, a család válságát tárgyalja, tudása mélyreható; probléma-látása tiszta, világos; előadása tele költői szépségekkel. A dogma és élet összefüggését az élettapasztalat, a világirodalom klasszikusainak próbakövén állapítja meg. Az édesapáról, édesanyáról, gyermekekről írt fejezetei remekbe készültek.

Világháborúnál is veszedelmesebb harc pergőtüzében állunk. Szörnyű feszültség alatt nyög a világ. De mindennél döbbenetesebb hallani a szú rágását a társadalom, az állam sejtjén, a családon. Ez a legszörnyűbb világháború: nemcsak a meglévő életet pusztítja, hanem a még meg nem születettet is. Nemcsak testi életet öl, hanem erkölcsi romokkal borítja el a világot. Az új világháborúban, amely csendben egyre rombolóbban folyik, újra fölcsendül a világ Atyjának figyelmeztető szava. A családi élet védelmében kiadott pápai körirat, a „Casti connubii” halálosan komoly figyelmeztető. Végzetesen téved a kor, ha azt gondolja, hogy az Egyház csak a maga érdekeltségét védi, amikor elszánt harcot vív a házasélet tisztaságáért, fölbonthatatlanságáért, rekatolizálásáért. Nemcsak az Egyháznak van itt sok vesztenivalója, hanem a társadalomnak, az államnak, az egész emberiségnek is. Ha a családi élet fölbomlását nem sikerül megakasztani, Nyugat végső pusztulása el nem kerülhető. Meg kell értenünk, hogy amikor az emberiség legjobbjai, élükön Krisztus földi helytartójával, a kor alatt olyan romboló erők morajlását hallják, aminőket a keresztény történelmi múlt nem ismer, akkor ez nem hallucinálás, hanem megdöbbentő valóság.

Ezt a szerző 1935-ben írta le. Ma már látjuk ezt az iszonyú valóságot. Nyugat végső pusztulása megtörtént… De kikerülhetünk ebből a mélységből, mert Isten irgalma nagy. Hajlandók vagyunk Felé fordulni?

A könyv fejezetei:

A válságok kora
A legfájóbb válság
A „nagy titok”
A család feje
Az anya metafizikája
A család szíve
A család napsugara


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1935 | Oldalszám: 97, [2] | Méret: 20x13 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 3 MB |