Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Bangha Béla: Róma lelke

Róma lelkét szólaltatja meg Bangha szellemének legegyénibb, nagyszerű kifejező eszközökkel bíró nyelvén. Mikor huzamosabb időt töltött Rómában, a katolikus ember örök nosztalgiájával kereste Róma titkát Szent Péter sírja fölött, a Szent Pál márványerdejében, a Kolosszeum igézetes és kifejezhetetlen nagyszerűségében. Végül is megérezte a titkot: Róma időfelettiségében, örökérvényű gondolatokat kifejező arcvonásain. Mindenki a maga szemével, még inkább a maga lelkével néz. Ez teszi Bangha művét kiválóan széppé, érdekessé, lebilincselővé. Nem pusztán az, ahogyan ír. Hisz ebben is remekel. Tudós, aki a dolgokat a hittudomány, történelem, műtörténet tág és mély perspektívájából nézi; apologéta, akinek első gondja mindig Egyházának, hitének igazsága; szónok, lélekvezető, aki azért lesz Róma ciceronéjává, hogy meggyőzzön a földalatti és földfeletti Róma kődogmatikájának igazáról, megízleltesse a római ünnepek varázslatos pompáját, szépségét, a vértanúk, szüzek életeszményének boldogságát; annak a Társaságnak tagja, mely Rómában alapítójainak, szentjeinek lábanyomán jár, nagyszerű intézményeinek világot átható erejét érzi; ízig-vérig magyar ember, aki a nemzetek városában úgy jár, hogy a magyar tájak hangulatát, a magyar szó édes ízét nem felejti el.

És mégis, a tudós, hitvédő, szónok, jezsuita — együtt és egyszerre minden sorában író, az újságíró aktuális érdeklődésével, az elbeszélő finom művészetével, aki gondolatokat éppoly szemléletesen tár elénk, mint barokk-képek, szobrok, templomok leírhatatlan báját. Aki Bangha arcképét irodalmunk számára meg fogja majd rajzolni, az először ehhez a kötetéhez nyúljon. Hiszen — van benne sok, ami a naplóra emlékeztet. Aztán ezek az utak Canterbury, Róma, Konstantinápoly — mégis csak fontosak a szerző életútján. (Igaz, Canterbury, Bizánc — szintén Róma lelkét tárja fel. Úgy, ahogy az ellentétek világítják meg egymást!) Az egyéniség legbensejét céljai, eszményei alkotják, Bangha egyéniségét ezért leplezi le: „Róma lelke”. Nemcsak ez a könyv, egész lénye, életmunkája vele van tele. Róma lelkét árasztja, eszményeit szolgálja, Rómáért, a pápáért, az Egyházért küzd. Ezért oly gazdag ez a szép képekkel is ékes könyv.”(Kühár Flóris)

A könyv fejezetei:
Canterbury
Róma titka
Beatrice Cenci legendája (A családi légkör; A gyilkosság; A véres tett után; A bűnhődés; Legendák füzére; A „számoszi szibilla”)
Séta a földalatti Rómában
Magyarok a pápa előtt
„O, dolce Napoli…!”
Római húsvét
Szentjeínk nyomában
A postumiai cseppkőbarlang
„Katalin háza”
Konstantinápolyi emlék
Az örök pápaság


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1936 | Oldalszám: 216, [1], [17 tábla kép] | Méret: 21x14 cm | Kötés: kemény | Kiadó: Pázmány Péter Irodalmi Társaság | Nyelv: magyar | Fájl méret: 12 MB |