Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Balogh Anna: Ember leszek. Regény a magyar ifjúság számára

A jelen ifjúsági regény az új magyar ifjúság életét zengi Apáthy Dénes pályaválasztásában. Dénes apja egyszerű emberek gyermeke, de küzdelmes erőfeszítéssel magas polcra küzdi fel magát, azt akarja, hogy gyermekei mentek maradjanak sok csalódástól, azért a legnagyobb szeretettel és gondossággal készíti elő jövőjüket. Meglepetés számára, de az egész családnak is, sőt mindenkinek, mikor Dini az érettségi körűl kijelenti, hogy nem akar egyetemre menni, hanem a bőrszakmába szeretné magát beledolgozni, mert ez vonzza, és érzi, hogy itt valóban szívvel-lélekkel tudna valami újat alkotni. Ezt a határozott felfogást senki sem várta Dinitől, mert különben nagyon szerény fiú volt. Végre is győzött elhatározása, érettségi után előbb egy évig inas, mikor felszabadul, ösztöndíjat kap, tanulmányútra küldik külföldre, késöbb elkerül Svédországba egyik barátja apjának bőrgyárába.
Mindenütt megállta a helyét, több nyelven megtanult beszélni, készítményei a berlini kiállításon első díjat nyertek, a bőr- és szörmefeldolgozás terén valóban újat alkotott. Mikor külföldi tartózkodási engedélye lejár, hazamegy, sok meghívást kap, külföldre is, de azután mégis otthonmarad, kis gyári üzemet indít el. Mikor kattognak már a gépek, a munkások készítik a bőröket, a látogatók, Dini szülei és mások is, láthatták, hogy a szerény, de öntudatos fiúból kitünő szakember lett, megállja a helyét, minden osztálytársát túlszárnyalta jellemben, tudásban és helytállásban, vagyis elhatározása: egész ember leszek, megvalósult. A regény nagyon kedves és meleghangú, sokszor megkapó és mindig tiszta levegőjű.
Dini ifjúkori ideálja, Orsika is le akarta a fiút beszélni újításszerű pályaválasztásáról, sok látszólagos félreértés ékelődik közéjük, pedig nagyon szeretik egymást, s mindketten nagyon sokat szenvednek. Orsika nem fogadja el a nagyhangú, hajlongó és meghunyászkodó Kelemen Pista udvarlását, s mikor mint kérő is jelentkezik, visszautasítja. Végül is tisztul a helyzet, Orsika nevenapján megoldódnak a rejtélyek, a fiatalok, Dénes és Orsika boldogan veszik észre, hogy a közéjük emelkedő fal máris leomlott, és elhatározzák, hogy egymáséi resznek. A regény mesterien rajzolja a lelki és külső küzdelmet, mely Dini lelkében dúl, mikor látja, hogy nem értik meg hősi elhatározását; sikerült Orsika jellemrajza is. A villódzó stílusban megírt regény a magyar társadalmi felfogást is hűen tükrözi. Jellemnevelő és építő munka.


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1943 | Oldalszám: 134 | Méret: 21x15 cm | Kötés: puha | Kiadó: Korda Kiadó | Nyelv: magyar | Fájl méret: 4 MB |