Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Actio Catholica: Szent István országa és a mai Magyarország

A füzet az Actio Catholica helyi szervei és a katolikus egyesületek számára ad előadási és megbeszélési vázlatokat, melyek néhány égetően időszerű kérdésben (1939-ben vagyunk) nyújtanak választ az Actio Catholica megfogalmazásában. Nem tartalmazza tehát a katolikus kívánságok hiánytalan összeállítását. Legfőbb célja az, hogy a „Szent István országát” tárgyaló tanfolyamokhoz és előadásokhoz anyagot, vezérlő gondolatokat nyújtson.

A „vezérfonál” nem polemikus természetű. Nem támad, sem irányokat, sem politikai mozgalmakat, még kevésbé személyeket. Katekizmusszerű alakja a kérdéseket és azokra a válaszokat világossá teszi. Az ellenvetésekre csak azért ad válaszokat, hogy ezáltal a pozitív tételek megértése annál könnyebb legyen. A füzet eszméket akar kitisztázni, keresztény alapokon nyugvó közgondolkodást támasztani. Gondosan kerülendő tehát a támadó él, azért az ellenvetésekre való kitérés is – ahol ezek szükségessége fennforog – úgy történjék, hogy általuk a katolikus álláspont kidomboritását még jobban biztosítsuk.

Szent István bölcsessége vezérelje mindazokat, akik országának védelmére, megerősítésére és kifejlesztésére szót fognak emelni!

A füzet témái:

I. Szent István országa
Mit jelent ez a szó: Szent István országa?; Mi volt Szent István király életműve?; Mi által érte el Szent István az ő csodalatos eredményeit?; Miben lehet mai Magyarországunk Szent István országához hasonló?; Mivel erősíthetjük keresztény hitéletünket?; Mivel mozdítjuk elő a nemzet keresztény művelődését?; Mivel szilárdíthatjuk meg a keresztény királyság és államiság épületét?

II. A szentistváni keresztény állameszme
Mi volt Szent István országépítő lángelméjének legmélyebb gondolata?; 2. Mi tehát nekünk magyaroknak a szentistváni kereszténység?; Használ-e a népeknek az Egyház közéleti szereplése?; „A mai helyzetben a totális államrendszereké a jövő.”

III. Szent István országa a szociális kereszténység országa
Szociális lelkület; Mire kötelez a társadalmi igazságosság?; Miképp lehet elérni az ország szociális újjáalakítását?

IV. Szent István országa s néhány időszerű kérdés
„A keresztény vallásnak nagy szépséghibája, hogy zsidó eredetű!”; Van-e út a zsidókérdés megoldásához?

V. Nem merő álom és utópia-e az egész szentistváni országmegújítás eszméje?


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1939 | Oldalszám: 46, [1] | Méret: 20x14 cm | Kötés: puha | Kiadó: Actio Catholica | Nyelv: magyar | Fájl méret: 1 MB |