Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Actio Catholica: A biztos út. Van-e üdvösség az Egyházon kívül?

Az Actio Catholica 79-es füzete két szerző tanulmányában tárgyalja azt a fontos kérdést, hogy „Van-e üdvösség az Egyházon kívül?”. A nagy katolikus világcsaládnak, amely élő hittel és szívének minden melegével átkarolja Egyházát, édes megnyugvást hoz az a tény, hogy nálunk, annál az édesanyánál van kizárólag az üdvösség, akinek mi gyermekei vagyunk már születésünknél fogva. Az egységes Egyház gondolata, tana növeli erőnket; az apostoli Egyház a hűséges megadás érzelmét fokozza bennünk és határtalan, szünetnélküli áldozathozatalra serkent annak elterjesztése érdekében; az Egyház szent voltáról szóló tan derűs életre indít létünk legsötétebb pillanataiban is; és az egyetemessége azt mondja nekünk, hogy a világ minden részében érezteti tanának áldását és hogy mindenütt otthonosnak érezzük magunkat, mindenütt testvéreink vannak.

De felemelő, megszabadító és vigasztaló erővel, szent büszkeséggel csak az az alapvető tana tölt el minket, amely mindenkinek hirdeti, hogy kizárólag nálunk, a mi Anyaszentegyházunkban van az üdvösség és Extra ecclesiam nulla salus! Az Egyházon kívül nincs üdvösség!

A füzet két tanulmányának tartalma:

A biztos út. Van-e üdvösség az Egyházon kívül? I. (Schrotty Pál)
I. rész (Számunkra vigasztaló erő; Az elszakadtak számára gyötrődés)
II. rész (Az Egyház és a lelkek üdvössége; Az ószövetség tanúsága; Az evangéliumok tanúsága; Krisztus a történeti Egyházban; Az ősegyház tanúsága; Igazságtalan-e ez a tanítás?; Egy Krisztus – egy Egyház)
III. rész (Ki ellen szól e tanítás?; „Egyéb juhaim is vannak”; A szentségek más keresztényeknél; Krisztus kegyelme az Egyházon kívül; Más keresztény közösségekben; Nem keresztény világban; Kik tartoznak az Egyház lelkéhez?; Mit mond a dogma?; „Alaki” és „anyagi” eretnekség; „Eretnek-üldözések”; „Senki akarata ellenére ne kényszeríttessék”; A „hazatérők” tanúsága)
IV. rész (Az Egyház „a legyőzhetetlen tudatlanságról”)

A biztos út. Van-e üdvösség az Egyházon kívül? II. (Schnattner Szigfrid)
Az Üdvözítő akarata
I. rész (Kegyelem nélkül nincs üdvösség)
II. rész (Isten az Egyház által nyújtja nekünk a kegyelmet)
III. rész (Az Egyházon kívül nincs üdvösség; Az Egyház „teste” és az Egyház „lelke”; Isten mindenkit akar üdvözíteni)


A könyv metaadatai
| Megjelenés éve: 1940 | Oldalszám: 25 | Méret: 23x16 cm | Kötés: puha | Kiadó: Actio Catholica | Nyelv: magyar | Fájl méret: 1 MB |